ANNAS ROM GUIDE

Ospizio di San Girolamo della Carità

- Via di San Girolamo della Carità nr. 63 -

Se nr. 61 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

I tilknytning til Kirken San Girolamo della Carità ligger bag kirkebygningen og ud mod Via di San Girolamo della Carità, samt med indgang fra denne gades nr. 63, det gamle herberg for fattige og nødlidende, som franciskanermunke lod bygge i midten af 1400-tallet. Bygningen kaldes Ospizio di San Girolamo della Carità, da funktionen var knyttet til Kirken, der på dette tidspunkt også var overdraget til franciskanerne.

Bygningen er en lang ejendom med 8 fag i 4 etager. Facaden er ganske prunkløs, i mørkt puds og med enkle rammer om vinuderne, kvadratiske på førstesalen, rektangulære på de øvrige etager. I stueetagens nr. 64 ses en stor og bred, buet portal uden udsmykning og længere fremme, i nr.63, overfor Piazza di Santa Caterina della Rota, endnu en portal i kraftig profileret karm med relief af en muslingeskal foroven mellem kannellerede, flade søjler, der bærer en flad overligger med en niche, indrammet af kannellerede søjler og toppet af et halvcirkelformet gavlfelt. I nichen ses en Kristusfigur bærende et kors i en rund ramme, Arciconfraternita di San Girolamo della Carità's emblem.

I 1524 blev Kirke og Ospizio overdraget til Lægbroderskabet Arciconfraternita della Carità, som førte de barmhjertige gerninger videre.

I Ospizio di San Girolamo della Carità levede San Filippo Neri fra 1551 til 1583 og her kan man idag besøge de såkaldte "Camere di San Filippo".

I 1632 var Kardinal Francesco Barberini protektor for Lægbroderskabet og bad i denne egenskab arkitekten Francesco Peparelli om at genopbygge Ospiziet, der var gået en del i forfald. Portalen, som ses idag i nr.63, er Peparelli's værk.

Således genopført og moderniseret i 1632-1637 kunne arbejdet i herberget fortsætte indtil 1840, da bygningen overgik til Kirkens klosterfunktioner.

I 1873 grundlagdes i bygningerne det tekniske institut: Scuola Tecnico Pietro Metastasio, der dog senere er flyttet andetsteds.

 

Litteratur om Ospizio di San Girolamo della Carità:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte II / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984. ----- side 52.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).

Roma Sacra. Elio de Rosa editore, 12. Itinerario, 1998.
- side 37.
Info.roma.it: Ospizio di San Girolamo della Carità.
Info.roma.it: Via di San Girolamo, Roma.

Roma Segreta: Via di S.Girolamo della Carità.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.7.2020