ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Chiassi Lais

Via Arenula 2-4

Dette palæ lod den grevelige familie Chiassi bygge i 1892 efter tegning af arkitekten Angelo Balzani. Palæet ligger i Via Arenula, der blev åbnet i 1880, så Palazzo Chiassi må have været blandt de første palæer til at flankere den nye boulevard.

Chiassi-familien havde tidligere et palæ længere mod nord på hjørnet af den gamle Via di Torre Argentina og Via dei Cesarini (som blev voldsomt udvidet og nu hedder Corso Vittorio Emanuele II).

Det fortælles i flere bøger, at Palazzo Chiassi Lais var særlig karakteristisk på grund af sin opbygning i smedejern og sine dekorationer i samme materiale øverst på bygningen. Det er imidlertid svært at se disse idag, hvor ejendommen ligger som den første i Via Arenula med en kort facade på 3 fag ud mod Largo Arenula og en kort sidefacade ud mod Via di Sant'Elena. Den længste side med 7 fag findes ud til Via Arenula, mens endnu en kort side, der her har lidt færre etager, ligger ud til Via dei Falegnami. Hjørnet hertil er afrundet og huset har lidt form som et noget afkortet E.

Facaden er i stueetagen og førstesalen dækket af stenkvadre og herover er der 4 etager med pudsede vægge mellem stukdekorationer i form af vandrette og lodrette friser. Vinduerne på anden- og trediesalen er høje og har buede overfelter (bortset fra de 5 midtervinduer ud mod Via Arenula), mens de på fjerde- og femtesalen, der ligger lidt tilbagetrukket bag en smal altan, blot er rektangulære. Ud for andensalen er der flere steder smukke stenbalkoner.

Midt i bygningen er der ud mod Via Arenula et bredt og højt indgangsparti med en dobbeltbalkon på andensalen lige over portalens store bue.

Ejendommen fungerer idag som postkontor.

 

Litteratur om Palazzo Chiassi Lais:
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 231.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 599.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.12.2013 og sidst opdateret d. 3.12.2013