ANNAS ROM GUIDE

Teatro della Cometa

Via del Teatro di Marcello nr. 4

Se til højre for nr. 156 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

I det ellers ret anonyme palæ kaldet Palazzetto Della Porta, som ligger ved Via del Teatro di Marcello nr. 4-8, findes det af Grevinde Anna Laetitia Pecci Blunt (1885-1971) grundlagte teater: Teatro della Cometa.

Familien Pecci Blunt har deres familieresidens i en af naboejendommene, nemlig huset på hjørnet af Piazza dell' Aracoeli og Via della Tribuna di Tor de' Specchi i det, der også kaldes Palazzo Fani, som familien Pecci Blunt overtog i 1800-tallet.

Grevinden navngav Teatret efter den komet, som findes i familiens grevelige våben. Anna Laetitia Pecci Blunt var meget kulturinteresseret og i 1930erne organiserede hun kulturelle arrangementer i sit hjem, blandt andet "i sabati di primavera" - "forårslørdage", hvor kendte musikere gav koncerter eller berømte forfattere læste op af deres værker.

Disse aktiviteter gav hende idéen til at grundlægge et teater, så hun købte det lille Palazzetto Della Porta, som på den tid ejedes af Colonna-familien og som lå som nabo til hendes egen have. Husets indre blev revet ned og det blev derpå indrettet til teater af arkitekten Stefano Gentiloni Silverj. Udbrudet af Anden Verdenskrig stoppede for en tid arbejdet, som først meget senere blev genoptaget, ledet af Tommaso Buzzi og Virgilio Marchi.

Teatret indrettedes som et lille teater med en hesteskoformet scene og tilskuerpladser på gulvet, samt 2 etager balkoner. Således kunne Teatret omsider indvies i efteråret 1958 med forestillingen "I capricci di Marianna". Stykket, hvori Monica Vitti spillede hovedrollen, er skrevet af Alfred de Musset.

I de næste år opførtes talrige skuespil, men der afholdtes også concerter og sangaftener. I 1969 ødelagdes Teatret af en kraftig ildebrand, men det blev genopbygget og åbnede atter i 1986. Denne gang var det Anna Laetitia's datter Viviana Pecci Blunt, der satte gang i arbejdet, som blev lagt i hænderne på arkitekten Alberto Filippi.

Det ombyggede teater huser nu 3 etager balkoner med plads til 250 tilskuere og er stadig i funktion: Teatro della Cometa.

 

Litteratur om Teatro della Cometa:
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli - Parte Prima. - Nuova edizione aggiornata / di Carlo Pietrangeli. - 1992. ------- side 52.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 84.
Severi, Stefania: I teatri di Roma. Newton Compton editori, 1989.
- side 242-243.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.8.2016 og sidst opdateret d. 5.8.2016