ANNAS ROM GUIDE

Palazzetto Della Porta

Via del Teatro di Marcello nr. 4-8

Se til højre for nr. 156 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

I den nordlige del af Via del Teatro di Marcello ligger et lille palæ, der idag er ombygget til teaterbrug og huser "Teatro della Cometa".

Men før denne transformation foregik i 1940'erne og 1950'erne, ejedes huset for en tid af Colonna-familien og tidligere end det af familien Aquilani - der også har ejendomme længere mod nordvest ved Piazza d'Aracoeli og Vicolo Margana.

Oprindeligt stammer bygningen dog fra 1400-tallet, omend den blev meget ombygget i 1500-tallet, hvor den ejedes og beboedes af arkitekten Giacomo Della Porta, som levede fra omkring 1537 til 1602. Det var muligvis Della Porta, som sørgede for denne renovering.

Oprindeligt var palæet ikke så højt, men i 1800-tallet tilføjedes en etage under en af de mange senere renoveringer, som bygningen har undergået. Bygningens facade virker idag ret anonym, mest karakteristisk er indgangsportalen, hvis ramme da også stammer fra byggeriet i 1400-tallet. Idag er stueetagen som nævnt indrettet til teater, mens familien Pecci Blunt, der også ejer haven bagved og genbopalæet ud mod Via della Tribuna di Tor de' Specchi, beboer de øvre etager.

Ejendommen har idag 4 etager, hvoaf den øverste altså er tilføjet i 1800-tallet. Der er 4 fag vinduer, som er usymmetrisk anbragt, således at det til højre sidder rimelig tæt ved de næste to, som er tætsiddende og anbragt nærmest på midten. Herefter følger et bredt murstykke inden det sidste vindue til højre. Facaden er pudset op i en gråbrun farve og den eneste udsmykning er enkle vandrette bånd under de høje vinduer i travertinrammer. På den øverste etage er vinduerne udskiftet med døre bag smalle franske altaner. Som ovenfor nævnt er det indgangsportalen, som tiltrækker beskuerens blik. Den er anbragt midt i stueetagens facade mellem 2 brede, firkantede portåbninger, der idag anvendes af Teatro della Cometa som ind- og udgang. Selve døren, der afsluttes af et buet felt i svungen smedejerns filigran, er indsat i en gotisk spidsbue af stenkvadre. Portalen stammer fra 1400-tallet.

På muren til venstre er der på førstesalen opsat en tavle med en indskrift til minde om åbningen i 1870 af den første kommuneskole for piger: "Il 16 Dicembre 1870 - il - Comune di Roma - apriva in questa sede - la sua prima - scuola elementare femminile. - Nella ricorrenza centenaria - ne ricorda la maestra e direttrice - Clara Francia Chauvet - Roma 16 XII 1970" : "Den 16. December 1870 åbnede Roms Kommune i denne bygning den første underskole for piger. I 100-året herfor mindes (vi) lærerinden og rektoren Clara Francia Chauvet. Rom 16. December 1970". (Clara Francia Chauvet levede fra 1841 til 1918, men var rektor for denne skole i perioden 1841-1873).

Da ejendommen ikke længere kunne bruges som skole, erhvervedes den af Grevinde Anna Laetitia Pecci Blunt (1885-1971), af den Pecci Blunt-familie, som har deres familieresidens i en af naboejendommene, nemlig huset på hjørnet af Piazza d'Aracoeli og Via della Tribuna di Tor de' Specchi i det, der også kaldes Palazzo Fani, som familien Pecci Blunt overtog i 1800-tallet.

Grevinden var meget kulturinteresseret og lod den lille bygning indrette til teater i perioden 1930-1958. Indretningen blev trukket i langdrag på grund af Verdenskrigen. Ejendommen huser stadig teatret, som Grevinden navngav Teatro della Cometa efter den komet, som findes i familiens grevelige våben.

 

Litteratur om Palazzetto Della Porta:
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli - Parte Prima. - Nuova edizione aggiornata / di Carlo Pietrangeli. - 1992. ------- side 52.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 83-84.
Severi, Stefania: I teatri di Roma. Newton Compton editori, 1989.
- side 242-243.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.8.2016 og sidst opdateret d. 5.8.2016