ANNAS ROM GUIDE

Villa Giustiniani/Villa Massimo al Laterano

Via Matteo Boiardo n.16

Malerisamlingen "Stanze dei Nazareni"

"Nazarenerne var en tysk kunstnergruppe, der ville skabe en religiøs kunst, der var inderlig og enkel som de gamle italienske maleres. Bevægelsens leder var Overbeck, der 1809 skiftede et Lukasbroderskab i Wien; det flyttede 1810 til Sant'Isidoro-Klosteret i Rom, hvor Cornelius, Brødrene Veit, Schadow, Führich og Schnorr v. Carolsfeld sluttede sig til det 1811. Sammenslutningen holdt sig til ca. 1830." Således beskriver leksikonet "Den Lille Salmonsen" den malergruppe, som står for størsteparten af de værker, som man kan se i Villa Giustiniani-Massimo.

Samlingen er normalt åben for besøgende tirsdag og torsdag og søndag formiddag -- men det tilrådes at undersøge tidspunkterne på stedet, da der kan ske ændringer. Guidede rundvisninger kan blandt andet fås ved at kontakte VisiteRome: http://www.visiterome.com/visite_rome_ita/scheda_villa_massimo_nazareni.php?ref=7.

I Villaens stueetage er der 6 værelser med forskellig udsmykning. Et stort værelse ud mod Via Boiardo er indrettet i nyklassicistisk stil med nicher med antikke statuer af kejsere og guder. I loftet er der et allegorisk maleri af Domenico Del Frate. I et mindre rum ved siden af er stilen pompeiansk. De rum, der vender mod haven, var oprindeligt åbne som en buegang med 3 buer, men disse blev senere muret til og i stedet fremkom 3 rum, som huser malerier med temaer fra Italiens store forfattere Dante, Ariosto og Tasso.

I "La stanza di Dante" har Peter Cornelius udsmykket loftet i 1817 med et maleri af Paradiset. Rammerne skyldes for en del Franz Horny. Cornelius blev imidlertid kaldt hjem, inden arbejdet var færdigt og Joseph Anton Koch og Philipp Veit stod for den sidste del. Ovalen med Treenigheden og Madonna, Dante og San Bernardo skyldes Veit, mens Koch udførte vægmalerierne, som på nordvæggen forestiller den sovende Dante, Dante angrebet af vilde dyr, og Mødet med Virgil. På vestvæggen er motivet Helvedets rædsler og på sydvæggen og mellem vinduerne ses scener fra Skærsilden.

Grev Carlo Massimo var selv med til at planlægge motiverne og som et kuriosum kan nævnes, at et kvindeligt medlem af familien åbenbart ikke var helt enig i beslutningen om disse og deres udførelse, for hun fik amatørmaleren Giuseppe Candido til at male figurerne over nogle steder, så de ikke længere fremstod nøgne.

I "La stanza del Tasso" stod Johann Friedrich Overbeck for udsmykningen fra 1822. Han malede en allegori over Det befriede Jerusalem i loftet og brugte her sin hustru som model. I de mindre partier ses over døren: Tancredi og Clorinda, over vinduerne: Sofronia og Olindo, samt Erminia mellem hyrder og Armidas kongerige. På væggene ses Forberedelser til angrebet på Jerusalem, hvor kunstneren bag digteren Tasso har malet både sit selvportræt og Grev Massimos portræt. På venstre sidevæg ses Odoardo's Død og Gildippe og på vinduesvæggen er det en Engel, som bringer budskab til Godfred af Bouillon.

I 1827 overtog Joseph von Führich udsmykningen under Carlo Massimos efterfølger Camillo Massimiliano. Fra denne tid stammer malerierne af Rinaldo i Armidas Have, Rinaldo forfulgt af Armida og Den Hellige Gravs Korsriddere, som kunstneren signerede i 1829. Blandt korsridderne er der portrætter af nogle af Massimo-familiens medlemmer.

Det sidste udsmykkede rum er "La stanza di Ariosto", hvor Schnorr van Carolsfeld fik overladt opgaven. Han malede i loftet Karl den Stores Triumf, Rinaldo i Kamp, 6 Riddere duellerer, et Søslag og Belejringen af Biserta. I venstre side ses San Giovanni Evangelista og Astolfo, Zerbino og Isabella, Brandimarte og Fiordalisa. Og til højre Troldkvinden Melissa, Atlas og Alcina, samt Marfisa og Bradamante.

På den venstre væg forestiller malerierne Angelica og Medoro og på højre væg ses Ruggero's historie. På den største væg ses på hver side af midterdøren Agramantes hær og Karl den Stores hær. Mellem vinduerne er motiverne Ferraù, Mandricardo, Rodomonte og Marsilio. Det ene maleri er under vinduet signeret og dateret 1827.


Litteratur om Villa Giustiniani:
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 1001f.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XV, Esquilino. - side 118ff.
Zaccagnini, Carlo: Le ville di Roma. Newton Compton editori, 1976.
- side 182.
Enrico Giustiniani: Villa Giustiniani a Roma ed il "Colosso" Imperatore Giustiniano.
The Rome Art Lover: Villa Giustiniani-Massimo.

Fotos fra
Esquilin-området
Oppio-området

Kort over
Esquilin-området
Oppio-området

Seværdigheder i
Esquilin-området
Oppio-området

Steder i
Esquilin-området
Oppio-området

Personer i
Esquilin-området
Oppio-området

Spise og bo i
Esquilin-området
Oppio-området

Tilbage til
Esquilinturen
Oppioturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 25.8.2012 og sidst opdateret d. 27.8.2012