ANNAS ROM GUIDE
Palazzo Laurati

Via IV Novembre nr.154, Rione II, Trevi

(Se Google Map over Palazzo Laurati)


Dette palæ, som ligger på nordsiden af Via IV Novembre 's østlige del kort før Largo Magnanapoli, er en hjørneejendom med en facade ud mod Via IV Novembre og en anden ud mod Via delle Tre Cannelle.

Det er bygget i slutningen af 1800-tallet for familien Laurati efter en tegning af arkitekten Pietro Carnevale.

Bygningen var tilsyneladende fra starten tænkt anvendt som hotel, for allerede i år 1892 benævnes den Albergo Laurati og omtales som værende helt nybygget.

Huset er bygget i 1500-tals stil med et sjovt, stumpt hjørne, betinget af Via delle Tre Cannelles skæve løb. Det er i 6 etager, men opdelt vandret i 3 dele. Den nederste del er beklædt med stenkvadrer og forsynet med skiftevis store og mindre vinduer, der alle krones af små buede vinduer i den lave mellemetage.


Palazzo Laurati  i Via IV Novembre
Den midterste del består af 3 etager: den nederste med høje, rektangulære vinduer med brede rammer, kronede af skiftevis buede og trekantede gavlfelter, som hviler på snoede konsoller. Den mellemste etage har mindre firkantede vinduer i enkle rammer, mens den øverste etage har højere vinduer i rammer, der krones af en vandret overligger.

Det stumpe hjørne er også på den midterste del, på hvilken der sidder et våbenskjold, beklædt med stenkvadrer i forskellig tykkelse og farve. De 2 nederste etager har hvidmalede sten, mens den øverste er pudset op i en lys okker farve.

Den øverste del af bygningen er trukket tilbage bag en bred balkon ud til taghænget.


Palazzo Laurati  i Via IV Novembre

I stueetagen ud mod Via IV Novembre er der midtpå en stor portal mellem to par buer. På andensalen er de høje vinduer på midten lavet til balkondøre, afskærmet af lave marmorbalustrader, ligesom dem der afgrænser den balkon, som følger hushjørnet. Over portalen er der mellem nogle af de høje vinduer indsat 2 nicher med statuer.


Huset er karakteristisk og genkendeligt på lang afstand på grund af de mørke okkerfarvede mure og det hvide og lyst okkerfravede stenhjørne med våbenskjoldet.

Kort efter at Albergo Laurati stod færdigbygget, flyttede englænderen Joseph Augustine Englefield i 1892 med sin familie ind på øverste etage under deres ophold i Rom, hvor Englefield fulgte den kendte tandlægemunk Fra Giovanni Battista Orsenigo's virke på hospitalet, som Ordenen Fatebenefratelli havde på Tiberøen.

Senere skiftede hotellet navn til Hotel Traiano, inspireret af sin beliggenhed lige overfor indgangen til Trajan's Marked og over Trajan's Forum med udsigt til Trajansøjlen.

Bygningens indre har stadig bevaret noget af den originale 1800-tals udsmykning. der kan ses i blandt andet morgenmadsrestauranten.

Palazzo Laurati  i Via IV Novembre


---- Se kort over Via IV Novembre ----- Læs om Via IV Novembre's historie -----

Google Map over området:


View Larger Map

Litteratur om Palazzo Laurati:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi. del 4 / Angela Negro: side 74.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Magliozzi, Giuseppe: Fra Orsenigo: il brianzolo che conquistò Roma. Nettunocitta.it.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 586.

Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Kort over tur- området
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.3.2008 og sidst opdateret d. 9.7.2010