ANNAS ROM GUIDE
Via dei Cerchi

går gennem Murcia-dalen fra Piazza della Bocca della Verità til Piazza di Porta Capena på nordsiden af Circo Massimo, det antikke Roms største "circus" Circus Maximus.

Navnet hentyder netop til "circus" og i middelalderen hed vejen først Via del Circo Massimo og derpå Via del Cerchio (cirkelens, rundkredsens vej) og endelig blev navnet til Via dei Cerchi (cirklernes, rundkredsene's vej).

På begge sider af den ovale væddeløbsbane Circus Maximus var der bygget tilskuerpladser trinvis op og disse trin var efterhånden blevet så ødelagte og slidte, at de dannede en rampe istedet for trin, nærmest en glidebane og blev derfor kaldt "Gli Scivolenti" (glidebanerne).

I nr.43 skulle der være et hus fra barokken, som på facaden har en hånd med tommelfingeren i vejret. (Idag er den af stuk, men oprindeligt var den i marmor!). Den kaldes mærkeligt nok "Cicero's hånd. På Sixtus V's tid sagde man, at hånden angav prisen på vin: 1 bajocco for en foglietta vin. I virkeligheden er den en votivstatue eller del af en sådan, men originalen var meget større.

Stedet havde et kedeligt ry, fordi det blev brugt som rettersted for dødsdomme og tit så man skafottet rejst her. Denne skik var ikke så gammel og brugtes mest i 1800-tallet. Mange romerske patrioter mistede hovedet her, blandt andre Monti og Tognetti, der var ophavsmænd til et attentat på pavestyrkens kaserne.

På et tidspunkt lå der i Circus Maximus' ruiner en lille kirke "Santa Maria de Manu", kaldet sådan efter statuen Cicero's hånd. Det var muligvis den samme kirke, som man kaldte "Santa Maria dei Cerchi"; den blev lukket og istedet brugt som smedeværksted.


Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside