ANNAS ROM GUIDE
Det grønne Rom : Silketræ / Silkerosentræ

latinsk navn: Albizia julibrissin / Albizzie

italiensk navn: Gaggia arborea, acacia di Costantinopoli


- Se oversigt over andre sider om planter og dyr i Rom -


En nærtstående slægtning til akacie og mimose er silketræet, Albizia julibrissin, der stammer fra Mellemøsten og Centralasien.

Træet har filigran-agtigt løv, der lukker sig om natten, og lette fjer-agtige lyserøde blomster med meget lange, silketrådlignende støvdragere. En italiensk type har større og mere gennemfarvede blomster end typen "Ernest Wilson", der er hårdfør og kan dyrkes i Danmark.

Foto fra Via Parma: silketræer

Silketræet er i Nordeuropa et lille, bredt træ, men det kan sydpå blive rimelig højt og få en ret kraftig stamme, som det kan ses i Via Parma, hvor der er plantet en allé af silketræer.

I italienske havebøger nævnes, at silketræet kan blive op til 8-12 meter højt med en kuplet, hvælvet krone med mørkegrønne blade. Stammen er opret og med brun og glat bark.

Silketræet er løvfældende eller delvis stedsegrøn og bladene er fjerformede, fint delte med mange småblade. Det enkelte blad kan blive op til 40 cm langt og udgøres af 8-20 sideblade, der hver har op til 30-50 småblade af op til 1,5 cm's længde, siddende overfor hinanden. Bladene er glatte på både over- og underside.

Træet blomstrer i Juni-August. Blomsterne, der også sammenlignes med flaskerensere, består af klaser med tætte, runde, 3-4 cm store, "fjerduske", bestående af fine, klart blegrøde støvdragere.

Frugterne, som også kan ses på fotoet nedenfor, er op til 15 cm. lange bælge.

Silketræet blev indført til Europa fra Asien omkring midten af det 17.århundrede som prydplante og blev straks populært og findes nu mange steder i parker og haver.

Foto fra Via Parma: silketræer

Foto fra Via Parma: silketræer


Litteratur og links om silketræ:
Gundersen, Jens Michael: Eksotiske planter - nye idéer til din have. 1. udgave, 1.oplag. København, Jepsen & Co, 2006.
- side 93-94.
Havetræer året rundt. Det Kongelige Danske Haveselskab. 1. udgave, 1. oplag. København, Høst & søn, 1997. (Skarvs havebøger).
- side 98, 188.
Testi, Antonio: Alberi d'Italia. Firenze, Milano: Giunti editore, demetra: 2000, 2003.
- side 292-293.
Træer og buske omkring Middelhavet / tekst: Helge Vedel, tegninger: Roald Als og Anette Rasmussen. København, Gyldendal, 1977. (Gyldendals grønne håndbøger).
- side 57.
Wikipedia: Albizia julibrissin (engelsk tekst).
haveABC.dk: Persisk akacie, Silketræ.


- Se oversigt over andre sider om planter og dyr i Rom -


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bøger og links om Rom
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.2.2010