ANNAS ROM GUIDE
Via Parma
Foto fra Via Parma op mod Quirinalhøjen

er en lille gade på sydsiden af Quirinalhøjen, hvor den ud for det lille anlæg Giardino del Quirinale forbinder Via Piacenza med Via Nazionale nede i dalsænkningen mellem de to høje, Colle Quirinale og Colle Viminale. Den har ligesom mange af de øvrige gader i området navn efter de største byer i Italien, her efter byen Parma i Norditalien.

På gadens nordøstside lå i Antikken ejendommen Domus T.Aeli Naevi Antoni Severi ud til gaden Vicus Longus, der på dette sted løb skråt over nutidens Via Nazionale i en linie fra Vicolo dei Serpenti til Via di San Vitale.

Via Parma derimod er en nyere anlagt gade og der har tilsyneladende ikke ligget nogen gade her i Antikken, men på et gammelt kort udført af Mario Cartaro i 1576 kan det se ud som om der på dette sted inde mellem vinmarkerne har været en lille markvej, som har ført op til et haveanlæg bag nogle bygninger ved nutidens Via del Quirinale, datidens Strada Pia.

På G.B. Nolli's kort fra 1748 kan man tydeligt se en smal vej, som har løbet op over højen omtrent hvor Via Milano løber idag, og en endnu smallere sti, som fra en knap antydet tværvej løb ind mellem de to små kirker, som da lå ud til Strada Pia: Chiesa di Santa Maria Maddalena til venstre (ud mod hjørnet af Via della Consulta) og Chiesa di Santa Chiara. Stien mellem de to kirker svarer omtrent til midten af nutidens parkanlæg, som stammer fra 1888, og videreføres af Via Parma.

På den anden side af Strada Lunga (tidligere også kaldet Strada di San Vitale) opstod i det 17. og 18. århundrede gaderne Via del Boschetto og Via dei Serpenti, som fører fra Via Parma ned til Piazza della Madonna dei Monti i det tætbefolkede Monti-kvarter.


Træbeplantningen i Via Parma udgøres af en række silketræer, "Albizia julibrissin", der ligesom mimoserne har et filigran-agtigt løv, der lukker sig om natten, og lette fjeragtige lyserøde blomster.
Foto fra Via Parma: silketræer

Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.3.2004 og sidst opdateret d. 16.2.2010