ANNAS ROM GUIDE
Dedicazione delle Basiliche dei Santi Pietro e Paolo

Den 18. November fejrer romerne "Dedicazione delle Basiliche dei Santi Pietro e Paolo" = "Dedicazione della Basilica Vaticana" og "Dedicazione della Basilica di San Paolo fuori le Mura" : Indvielsen af Kirkerne San Pietro in Vaticano, Peterskirken, og San Paolo fuori le Mura ved Via Ostiense.

På denne dag er der festmesser i kirkerne og i Peterskirken udstilles relikvierne "La Lancia", "La Croce" og "Il Volto Santo": 3 af kirkens vigtigste relikvier, der normalt opbevares i et kapel, som Gianlorenzo Bernini har bygget i en af de kæmpemæssige søjler, der bærer kirkens kuppel. Det drejer sig om den bageste søjle til venstre, hvori der står en statue af Santa Veronica, udført af billedhuggeren Francesco Mochi i 1631-40.
"La Lancia" ("lansen") er et stykke af den lanse, hvormed den romerske soldat Longinus stak Jesus i siden, efter at dennes død var indtrådt på Korset (Johannes-Evangeliet 19: 34).
"La Croce" ("korset") er et stykke træ fra Jesu' Kors, hjembragt fra Palæstina af Kejser Constantin's moder Helena.
"Il Volto Santo" ("det hellige ansigt") kendes også under navnet "La Veronica"; "Veronica's Svededug", og er ifølge traditionen det klæde, hvormed den fromme Veronica tørrede sveden af Jesu' ansigt, mens han bar sit kors mod Golgata. På mirakuløs vis aftegnedes Jesu' ansigt sig herefter på klædet.

Lige fra det 12.århundrede har man i Basilica di San Pietro (Peterskirken) og Basilica di San Paolo fejret årsdagen for kirkernes indvielse i det 4.århundrede under paverne Sylvester og Siricius. Senere hen bredtes skikken til alle Romersk-Katolske kirker, hvor man på denne dag også fejrer Apostlene Peter og Paulus (San Pietro og San Paolo).Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 16.9.2005