ANNAS ROM GUIDE
Valadier-familien

Valadier-familien var en familie af guldsmede og arkitekter, som stammede fra Provence, men fra 1724 virkede og levede i Rom.

Af Valadier-familien's medlemmer kender vi:

Andrea Valadier, guldsmed, bronzestøber og metalarbejder, der var født omkring 1695 i Aramont i Provence, men som i 1714 drog til Italien og slog sig ned i Rom, hvor han fra 1724 havde et guldsmedeværksted og en forretning i Via del Pellegrino. I 1725 giftede han sig med en søster til maleren Hendrik van Lint og i 1726 blev han fader til sønnen Luigi Valadier. Han døde den 23. Juli 1759 i Rom.

Luigi Valadier, guldsmed og bronzestøber, der var født den 26. Februar 1726 i Rom som søn af guldsmeden Andrea Valadier. Luigi giftede sig i 1756 med Catarina della Valle, en datter af billedhuggeren Filippo della Valle. I 1760 overtog han faderens guldsmedeværksted og drev en succesfuld virksomhed med sit bronzestøberi, som nød Pave Pius VI's bevågenhed. I 1762 blev Luigi Valadier fader til sønnen Giuseppe. I 1765 blev han medlem af kunstnernes religiøse sammenslutning Congregazione dei Virtuosi al Pantheon. Luigi's værker var meget efterspurgte og Paven benyttede sig af hans råd i forskellige kunstspørgsmål. Værkstedet lå i 1779 i Via del Babuino nr.89, hvor en mindesten fortæller om Pavens besøg. På dette tidspunkt skal Valadier her have beskæftiget op mod 180 medhjælpere og her støbte han den store nye klokke til Peterskirken. Han nåede dog ikke at se denne færdig, før han døde den 15. Marts 1785, angiveligt ved et selvmord i Tiberen. Sønnen Giuseppe fuldførte klokken året efter. Luigi Valadier blev begravet i familiegraven i det 3.sidekapel i højre side i Kirken San Luigi dei Francesi.

Giuseppe Valadier, guldsmed, arkitekt, ingeniør og arkæolog, der var født i 1762 i Rom som søn af guldsmeden Luigi Valadier. Giuseppe foretrak arkitekturen fremfor guldsmedekunsten, men han blev dog uddannet i faderens værksted og overtog det efter dennes død i 1785. Han arbejdede som arkitekt og byplanlægger for Pave Pius VII og for den franske okkupationsregering i Rom fra 1798. I slutningen af 1700-tallet blev Giuseppe fader til sønnen Luigi Maria Valadier. I 1817 valgte Giuseppe at sælge guldsmedevirksomheden og koncentrere sig om arkitekturen. Han var Professor i denne disciplin ved Accademia di San Luca og underviste her til 1837. Giuseppe Valadier døde i 1839. - Læs mere om Giuseppe Valadier her!

Luigi Maria Valadier, arkitekt, der var født i 1791som søn af guldsmeden og arkitekten Giuseppe Valadier og dennes hustru Laura Campagna. Luigi Maria blev uddannet af sin fader og kom til at virke som hans medarbejder - både som arkitekt og ved restaurering af antikke bygningsværker. Senere rejste Luigi Maria til Napoli og bosatte sig der som hofarkitekt. Han korresponderede i 1829 og 1831 med billedhuggeren Bertel Thorvaldsen, brevene findes idag på Thorvaldsens Museum i København. Luigi Maria Valadier døde ca. 1841.


Litteratur om Valadier-familien:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
Answers.com: Valadier.
Bertel Thorvaldsens Brevarkiv, Thorvaldsens Museum: Luigi Maria Valadier.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.12.2010