ANNAS ROM GUIDE
Antonelli-familien

Antonelli-familien stammede fra Velletri i området syd for Rom, hvor de fra slutningen af 1600-tallet var jordbesiddere.

Allerede i 1759 blev et af familiens medlemmer, Niccolò Antonelli, Kardinal og i 1775 blev hans nevø Leonardo Antonelli ophøjet til samme rang. Fra denne tid stammer familiens gravkapel i Kirken San Giovanni in Laterano, hvor Cappella Antonelli er det andet kapel i det yderste venstre sideskib.

I anden halvdel af 1700-tallet byggede en Antonio Antonelli et landhus på ejendommen i Velletri og kaldte det Villa Antonelli. Familien var ikke uden midler og i 1772 blev villa'en forøget med et kapel tegnet af Nicola Giansimoni.

Antonelli-familien's kendteste medlem er Kardinal Giacomo Antonelli, der i slutningen af 1800-tallet var statssekretær og udenrigsminister for Pave Pius IX.

Andre medlemmer af Antonelli-familien er:

Niccolò (eller Nicolò) Maria Antonelli, 1698-1767, var kirkehistoriker og orientalist. Han blev udnævnt til Kardinal af Pave Clemens XIII ved konsistoriet den 24.9.1759, med titelkirke i Santi Nereo e Achilleo. Efter hans død blev der afholdt messe i Kirken San Marcello i Rom og derpå blev han begravet i Capella Antonelli i San Giovanni in Laterano. Hans gravmæle her er udført af billedhuggeren Filippo della Valle.

Leonardo Antonelli, 1730-1811, var nevø af Kardinal Niccolò Antonelli og gik også i Kirkens tjeneste, hvor han blev udnævnt til Kardinal-Præst af Pave Pius VI ved konsistoriet den 24.4.1775. Herefter havde han flere høje poster indenfor Kirkens administration og diplomati, ligesom han blev Biskop af Palestrina i 1794. Da Napoleons franske tropper indtog Rom, blev Kardinalen udvist og han rejste derpå til Senigallia, hvor han døde den 23.januar 1811 og hvor han ligeledes ligger begravet.

Domenico Antonelli var gift med Loreta Mancini og far til Filippo Antonelli og Giacomo Antonelli (født 1806), der senere blev Kardinal.

Cesare Antonelli, en onkel til Kardinal Giacomo Antonelli, blev i 1817 fængslet for røveri.

Filippo Antonelli, søn af Domenico Antonelli og Loreta Mancini og bror til den senere Kardinal Giacomo Antonelli, blev gift med en niece til Kardinal Ercole Dandini. Efter at Giacomo var blevet Kardinal fik han familien adlet og Filippo fik titel af Greve. Hans efterfølgere med denne titel var: Agostino Antonelli og Angelo Antonelli.

Giacomo Antonelli, 1806-1876, søn af Domenico Antonelli og Loreta Mancini og bror til den Filippo Antonelli, blev i slutningen af 1800-tallet statssekretær og udenrigsminister for Pave Pius IX. Han købte i 1858 den ejendom ved Largo Magnanapoli, der idag kendes som Palazzo Antonelli. Ved Kardinalens død overgik palæet til hans bror og var i familiens eje, indtil de overlod det til Kirken. Læs mere om Kardinal Giacomo Antonelli.

Agostino Antonelli efterfulgte Filippo Antonelli som Greve.

Angelo Antonelli efterfulgte Agostino Antonelli som Greve.

Pietro Antonelli, 1838-1901, var i 1879 opdagelsesrejsende i Afrika sammen med Grev Antinori. Han blev derpå diplomat i Argentina og Brasilien og døde under et skibbrud på hjemrejsen herfra.

Giacomo Antonelli, 1879-1963, var Kavalleri-General og far til børnene Paola og Pietro Antonelli.

Pietro Antonelli var far til døtrene Sibilla, Santa og Serena Antonelli.

I slutningen af 1800-tallet købte Antonelli-familien Palazzo Capponi Casali Dall'Olio i Via Monserrato nr.34, hvor huset stadig tjener som familiepalæ.

Familiens våben har blå baggrund, hvorpå en havfrue stiger op af et sølvfarvet hav, mens hun blæser i et trompet, som hun holder op i luften i sin venstre hånd, og med blikket følger en komet, hvis bane er parallel med trompeten.


Litteratur om Antonelli-familien:
Rendina, Claudio: Cardinali e cortigiane. (I Big Newton, Saggi, 164). Roma, Newton Compton editori, 1.ed., 2007.
- side 276ff.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 65ff.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.4.2008 og sidst opdateret d. 5.9.2010