ANNAS ROM GUIDE
San Bernardino da Siena - helgen

San Bernardino da Siena blev født i 1380 i Massa Marittima i den adelige familie Albizzeschi, som stammede fra Siena.

Bernardino studerede litteratur og derpå kirke-jura i Siena samtidig med at han mere og mere beskæftigede sig med godgørenhed og religiøse tanker. I 1402 blev han alvorligt syg efter at have hjulpet nogle pestsyge. Han blev imidlertid helbredt og derefter indtrådte han i Franciskaner-Ordenen i 1403. Allerede året efter blev han præsteordineret og begyndte at prædike i byerne i Norditalien.

San Bernardino da Siena var blandt dem, der støttede Observant-bevægelsen, der ønskede at efterleve Jesu eksempel og leve i absolut fattigdom uden at eje noget. Disse meninger faldt ikke i Pavens og Curiens smag og Bernardino blev 2 gange i sit liv anklaget for kætteri på grund af sine prædikener, men begge gange blev han frikendt.

San Bernardino da Siena grundlagde og reformerede mange klostre. Hans prædikener, som han holdt på Campo'en i Siena i 1427, blev nedskrevet af Benedetto di maestro Bartolomeo i en form for stenografi, der i livlig og levende form har videregivet helgenens ord til nutiden.

San Bernardino da Siena døde i Aquila i 1444. Han var kommet til denne by for at stifte fred mellem nogle stridende parter, men nåede det ikke inden sin død. Det fortælles, at hans legeme efter døden gav sig til at bløde så voldsomt, at denne blodstrøm først stoppede, da de stridende nåede til enighed om at holde fred.

San Bernardino da Siena blev helgenkåret af Pave Nikolaus V i 1450 og han fejres den 20. Maj. I Rom sker dette i den eneste kirke, der i denne by viet til helgenen, Kirken San Bernardino ai Monti i Via Panisperna. Han er beskytter af prædikanter, reklamefolk, uldhandlere, vævere og boksere.

San Bernardino da Siena fik stor betydning for Kirken og mange andre munke fulgte i hans spor. Blandt disse kan nævnes San Giovanni da Capestrano, der i en af kætteri-retssagerne optrådte som forsvarer for San Bernardino, og San Giacomo della Marca.

Litteratur om San Bernardino da Siena:
Cerinotti, Angela: Atlante della storia della Chiesa: santi e beati di ieri e di oggi. Demetra, 1999.
- side 206f.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 67f.
Pierrard, Pierre: Dizionario dei nomi e dei santi. Gremese editore, 2003.
- side 44.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 71f.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.11.2005