ANNAS ROM GUIDE
Via Panisperna

Kort om Via Panisperna:

der er en smal gade i Rione Monti, hvor den i en fugleflugtslinie forbinder området ved Magnanapoli med Esquilin.

Den starter ved Largo Magnanapoli, hvor det første stykke på venstre side afgrænses af muren og bygningerne indtil Villa Aldobrandini. Indgangen til selve beboelsespalæet ligger her i Via Panisperna nr.28. På højre side af gaden ligger, lige efter sidegaden Salita del Grillo, pladsen Largo Angelicum med Kirken Santi Domenico e Sisto, hvis høje sidemur følger gaden ned til sidegaden Via di Sant'Agata dei Goti. For at jævne overgangen mellem Via Panisperna og Largo Magnanapoli, blev dette sidste stykke af gaden i 1870'erne sænket ret kraftigt, hvilket er forklaringen på de meget høje, grimme mure på gadens sider.

På dette gadehjørne sidder i husmuren en smuk rundel med et stenrelief af Madonna med Barnet. Lige efter Via di Sant'Agata dei Goti ligger Kirken San Bernardino da Siena fra 1625 og overfor, lige i starten af Via Mazzarino, ligger Kirken Sant'Agata dei Goti, som blev grundlagt her i anden halvdel af det 5.århundrede.

Et kort stykke herefter krydser Via dei Serpenti vor gade og lige efter krydser Via del Boschetto, begge to meget hyggelige og folkelige forretningsgader med et liv og en handel, som det er en fornøjelse at betragte.

På dette sted er vi nede i en sænkning, men herefter går det opad bakkeskråningen til Viminalhøjens top, hvor Via Cimarra støder til fra højre og Via Milano fra venstre. Og endnu lidt højere oppe ligger Kirken San Lorenzo in Panisperna, som menes opstået her allerede i 313 på det sted, hvor San Lorenzo ifølge traditionen havde lidt martyrdøden den 10. august 258 "ikke langt fra Decem Tabernae i kvarteret Gallinae Albae og fra Lavacrum Agrippinae".

Overfor Kirken ligger i nr. 197 Palazzo Cimarra, som man mener er tegnet af arkitekten Ferdinando Fuga i 1736. Idag huser det en politistation. I nr.205 ligger Palazzo Falletti di Villafalletto, som også er bygget i 1700-tallet. Palæet har en smuk portal med guirlander og i gården kan man se en fontæne med to statuer. Lidt længere nede i nr.93-98 ligger et palæ tegnet af arkitekten Luca Carimini i 1873.

I krydset heroppe på højtoppen støder også Via Cesare Balbo til fra nordøst og Via dei Ciancaleoni fra sydvest og kort efter møder vi Via Caprareccia fra nordøst og Via dei Capocci fra sydvest, inden Via Panisperna krydses af Via Urbana, hvorefter gaden skifter navn og fortsætter ned og op ad den næste bakke som Via di Santa Maria Maggiore.


Læs mere om Via Panisperna

Fotos fra gaden
Kort over Magnanapoli området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 15.5.2004 og sidst opdateret d. 12.4.2011