ANNAS ROM GUIDE
San Luca - helgen og evangelist

1.århundrede

Lukas stammede ifølge legenden fra Antiochia, hvor han dyrkede de hedenske guder og den græske tanke og studerede medicin, som han derpå udøvede. Han blev omvendt til Kristendommen og sluttede sig til Paulus (San Paolo), som han fulgte på hans rejser i en periode omkring år 49.

I år 57 mødtes San Luca og San Paolo igen og fulgtes atter ad, indtil San Paolo døde og San Luca forlod Rom, hvortil han havde fulgt San Paolo på både den 2. og den 3. rejse.

San Luca har nedskrevet det tredie evangelium (omkring år 60) og Apostlenes gerninger (omkring år 62-67) (Ifølge Kirke og Kristendom Leksikon er evangeliet dog først skrevet omkring år 90 i Grækenland). I sine skrifter fremhæver han barmhjertighedsbudskabet samt den kvindelige indflydelse i flere beskrivelser af Jomfru Maria og Jesu barndom. Nogle mener derfor, at han må have kendt Maria godt. En legende fortæller, at han var maler og har malet Jomfru Maria's ansigt og derved som den første har udført et maleri af Jomfru Maria med Jesusbarnet. I Rom findes der stadig en del af disse malerier, som har været anset for malet af San Luca.

Ifølge en af legenderne om ham døde han martyrdøden i Acaia. San Luca fejres den 18. Oktober. Hans relikvier siges at befinde sig i Padova, hvortil de blev bragt fra Constantinopel. San Luca fremstilles ofte i færd med at skrive evangeliet eller mens han maler Madonna. Hans symbol er en vinget okse eller tyr med en bog. Bogen symboliserer evangeliet, mens oksen er symbol på ofringen og Lukasevangeliet starter med et offer, som Zakarias foretager.

San Luca er beskytter af kirurger, forgyldere, glasarbejdere, læger, miniaturemalere, notarer, forfattere og glarmestre.

Litteratur om San Luca:
Cerinotti, Angela: Atlante della storia della Chiesa: Santi e beati di ieri e di oggi. Demetra, 1. edizione, 1999.
- side 24ff .
Giorgi, Rosa: Santi. Electa, ristampa 2003.
- side 224f.
Kirke og Kristendom Leksikon. Redigeret af Carsten Bach-Nielsen & Jan Lindhardt. Gyldeldal, 2001.
- side 239f.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 223.
Pierrard, Pierre: Dizionario dei nomi e dei santi. Gremese editore, 2003.
- side 141.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 342f.
Catholic Encyclopedia: St. Luke.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.20.2.2006 og sidst opdateret d. 1.3.2011