ANNAS ROM GUIDE
Santa Crescenzia - helgeninde

slutningen af det 3.århundrede og lige i starten af det 4.århundrede

Det fortælles, at Santa Crescenzia led martyrdøden sammen med San Vito og San Modesto under de kristenforfølgelser, som Kejser Diocletian havde iværksat. Legenden har fastsat dette til den 15. Juni år 303.

Der er imidlertid ingen beviser for disse helgeners eksistens - andet end i den folkelige fantasi.

Det fortælles, at Vitus var født på Sicilien og allerede tidligt kunne udrette mirakler ved sin stærke tro. Han blev derfor under Kejser Diocletian (285-305) og blev - som knap 7-årig - underkastet tortur for at afsværge sin tro. Nogle legender nævner, at det var hans egen far, der stadig dyrkede de gamle guder, som fik sønnen fængslet for at omvende ham.

Det lykkedes dog drengens lærer Modestus og hans amme Crescentia at arrangere en flugt sammen med den unge Vitus og de rejste til Syditalien, hvor Vitus prædikede og udrettede mirakler og snart fik stort ry.

Legenden fortæller endvidere, at Kejseren havde en søn, men at denne var et svageligt barn, som led af sygdommen "chorea", som på dansk kaldes Skt. Veit's dans". Navnet kommer af den latinske betegnelse "Chorea Sancti Viti: San Vitus' dans, som på tysk fik betegnelsen "Veitstanz".

Sygdommen er en nervelidelse med ansigtstrækninger og urolige bevægelser. Cerinotti (se litt.note nedenfor) anfører dog, at den sygdom, som legenden beskriver, måske istedet har været epilepsi.


San Modesto, San Vito og Santa Crescenzia - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it

Under alle omstændigheder ville Kejseren gøre noget for at få sin søn helbredt og da han hørte om Vitus' mirakler og hvorledes folk strømmede til ham for at blive helbredt, lod han ham opspore og bringe til Rom.

Og miraklet skete, Kejserens søn blev helbredt. Men i stedet for at takke den unge prædikant, lod Diocletian ham fængsle. Dog varede det ikke længe førend en engel kom og befriede ham, så han kunne fortsætte sit virke.

Vitus flygtede nu atter sammen med Modestus og Crescentia, men på en eller anden måde døde de alle tre kort efter i Syditalien, måske endnu engang ofre for forfølgelser og tortur. Stedet angives at have været ved floden Sele i Campania-provinsen. Og årstallet skulle være 303.

San Vito-kulten er meget gammel og kendes allerede fra slutningen af det 5.århundrede. Den bredte sig hurtigt i hele Europa. Især i Middelalderen var helgenen populær og søgt som hjælp mod mange slags sygdomme, blandt andre også hundegalskab og bid af giftige dyr.

Sammen med San Vito dyrkedes også hans opofrende lærer og amme, San Modesto og Santa Crescenzia. Ofte vises alle tre sammen, gerne i forbindelse med et kar fyldt af kogende beg, som ifølge legenderne var en af de torturmåder, der blev anvendt for at få helgenerne til at afsværge deres tro.

I Rom er Kirken Santi Vito e Modesto viet til San Vito og hans lærer, samt til ammen Santa Crescenzia. Relikvier af dem alle tre skal forøvrigt have været fremvist ved Kirkens indvielse i 1586.

 

San Modesto og Santa Crescenzia - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it

Litteratur om Santa Crescenzia:
Cattabiani, Alfredo: Santi d'Italia : vita, leggende, iconografia, feste, patronati, culto. Milano, (Rizzoli), BUR Saggi, 2.ed., 2007. (Biblioteca Universale Rizzoli, Saggi). Vol.1 : A-G.
- side 931-933.
Cerinotti, Angela: Atlante della storia della Chiesa: Santi e beati di ieri e di oggi. Demetra, 1. edizione, 1999.
- side 66.
Giorgi, Rosa: Santi. (Dizionari dell'Arte). Milano, Electa, ristampa 2003.
- side 167-168.
Lanzi, Fernando e Gioia: Come riconoscere i santi e i patroni nell'arte e nelle immagini popolari. Milano, Jaca Book, 2.edizione, 2007. (I classici).
- side 83, 234.
Pierrard, Pierre: Dizionario dei nomi e dei santi. Gremese editore, 2003.
- side 216-217.
Sicari, Giovanni: reliquie Insigni e "Corpi Santi" a Roma. Monografie Romane no. 12. A cura dell'Alma Roma, 1998.
- side 140-141.
Catholic Encyclopedia: Sts Vitus, Modestus, and Crescentia.
Enrosadira: San Vito.
Santi e beati: Santi Modesto e Crescenzia.
Santi e beati: San Vito.
Wikipedia: Sankt Vitus (dansk tekst).
Wikipedia: Modesto e Crescenzia (italiensk tekst).
Wikipedia: San Vito (italiensk tekst).
Wikipedia: Vitus (engelsk tekst).
Wikipedia: Veit (Heiliger) (tysk tekst).

Santa Crescnzia, San Vito og San Modesto - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.10.2011 og sidst opdateret d. 31.10.2011