ANNAS ROM GUIDE
Luca della Robbia - den Yngre - italiensk kunstner

Efter 1482-Efter 17.2.1547


Luca d'Andrea della Robbia, kaldet således fordi han var søn af kunstneren Andrea della Robbia, var egentlig døbt Marco della Robbia, men gik ind i Dominikaner-Ordenen, hvor han tog navnet Luca.

Han antages at være født på et tidspunkt efter 1482 som tredie søn af Andrea della Robbia, efter brødrene Giovanni og Ambrogio, døbt Paolo, og før brødrene Girolamo og Mattia. Familien levede i Firenze og virkede her og i byens omegn samt i andre byer i Toscana, men da den florentinske Kardinal Giovanni de'Medici i 1513 blev Pave med navnet Leo X, fulgte Luca tilsyneladende med ham til Rom, hvor han udførte de glaserede fliser til gulvet i den nybyggede Loggia i Vatikanet. For dette arbejde modtog han flere gange betaling i 1518.

I 1527 fulgte Luca med den yngre broder Girolamo til Frankring, hvor de arbejdede for den franske Kong Francois I i de følgende mange år. Den sidste gang, Luca della Robbia nævnes i Frankrig er den 17.2.1547 og han må derfor være død på et tidspunkt herefter.

I Rom kan man stadig se et arbejde af Luca della Robbia den Yngre i Kirken San Silvestro al Quirinale, hvor gulvet i det første kapel i Kirkens venstre side, Cappella di Santa Maria Maddalena e Santa Caterina også kaldet Cappella di Fra' Mariano del Piombo, er belagt med maiolicafliser forsynet med Leo X' s våbenmærker - de 5 kugler, samt en ring med diamant og tre fjer. Fliserne er resterne efter belægningen i Vatikanets Loggia, som Paven, der var en god ven af Fra' Mariano, overlod denne til dette formål.Litteratur om Luca della Robbia den Yngre:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 14.6.2009 og sidst opdateret d. 21.6.2009