ANNAS ROM GUIDE
Gaudentius - Senator i Antikkens Rom
4.århundrede

Gaudentius, hvis fulde navn man ikke kender, var en ung Senator i slutningen af det 4. og begyndelsen af det 5.århundrede efter Kristus.

Han ejede et hus på Celiohøjen tæt på datidens Via Caelimontana (Via di Santo Stefano Rotondo), det såkaldte Domus di Gaudenzio, hvor man i en gulvmosaik har fundet indskriften "Gauden - ti - viv(as)" : "Leve Gaudentius". Huset lå ved siden af Quintus Aurelius Symmachus' store villa og vi ved fra dennes breve, at de to mænd var venner.

Symmachus skrev 2 breve til nogle højtstående personer ved Kejserhoffet (Minervius og Caecina Decius Albinus) som anbefalinger for Gaudentius og fremhævede den unge mands fremragende kvaliteter: han var intelligent, retskaffen og beskeden - og dette til trods for at både han selv og hans familie var medlem af Senator-standen. Familien må dog - i hvert fald på dette tidspunkt - have været forholdsvis fattig, men det betød nu ikke, at Gaudentius' hus ikke var smukt og fornemt indrettet. Der var som nævnt smukke gulvmosaikker og i en niche i spisestuen stod en marmorstatue af Antinoos (den såkaldte Antinoos Casali, som idag findes på Glyptoteket i København).

Anbefalingerne fra hans gode ven havde måske også skaffet ham en god stilling, ja man mener at det sandsynligvis er denne Gaudentius, som var Vicarius Africae i år 409 efter Kristus. Spinola (se litt.note nedenfor) nævner, at dette embede ofte havde været besat af medlemmer af Symmachus-familien og at disse måske har haft indflydelse på, at det nu var tildelt familiens ven Gaudentius. På dette tidspunkt var Quintus Aurelius Symmachus nu død (han døde i 402), men de venskabelige bånd mellem familierne synes ikke at være blevet løsnet.

Gaudentius har antagelig opholdt sig i Afrika i år 409 og måske også i 410, det frygtelige år hvor goterne under Alarik stormede Rom og hærgede og plyndrede byen. Det gik hårdt ud over bebyggelsen på Celiohøjen, hvor erobrerne satte ild til mange af de store, flotte og kostbart indrettede ejendomme, efter først at have plyndret dem for værdier. Det på den anden side af Via Caelimontana liggende Domus Valeriorun brændte for eksempel ned, således at det senere blev solgt for en brøkdel af den salgspris, som ejerne havde sat inden erobringen.

Efter Gaudentius' død på et ukendt tidspunkt overtoges hans ejendom tilsyneladende af Quintus Aurelius Memmius Symmachus iunior.

Læs her om andre personer med navnet Gaudentius.


Litteratur og links om Gaudentius:
Spinola, Giandomenico. Il Dominus Gaudentius e l'Antinoo Casali : alcuni aspetti della fine del paganesimo da una piccola domus sul Celio ?. In: Mélanges de l'Ecole française de Rome. Antiquité T. 104, N°2. 1992. pp. 953-979. - Læs på nettet.
--- side 966-970, 978-979.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.3.2012