ANNAS ROM GUIDE
Adelaide Ristori - italiensk skuespillerinde
1822-1906

Adelaide Ristori var født den 30. januar 1822 i Cividale del Friuli i Norditalien. Hendes forældre var omrejsende skuespillere og selv deltog hun allerede som barn i de teaterstykker, som forældrenes trup opførte.

Som 18-årig debuterede hun som færdig-uddannet skuespillerinde og rejste herefter rundt i Italien med forskellige teaterselskaber, indtil hun i 1846/47 giftede sig med den velhavende Grev Giuliano Capranica del Grillo Scarlatti.

Adelaide traf sin udkårne, mens hun i 1841/42 optrådte i Rom på Teatro Metastasio, et mindre teater ved Piazza Firenze hvor yngre skuespillere ofte startede deres optræden for siden at blive hentet til byens større teatre, såsom Teatro Valle, der indtil 1838 tilhørte Capranica-familien.

Det var ikke med familiens gode vilje, at Grev Giuliano valgte at ægte en "simpel skuespillerinde", så han gennemførte en dramatisk kidnapning af sin elskede og forsøgte at få foretaget en hemmelig vielse for at overbevise sine slægtninge der, fremfor at denne skandale skulle blive kendt, foretrak at acceptere kendsgerningen.

Adelaide trak sig efter sit ægteskab tilbage fra scenen og blev moder til flere børn, men hun kunne ikke holde det passive hjemmeliv ud og efter nogle år begyndte hun atter at optræde.

I 1855 debuterede Adelaide Ristori i Paris og snart efter blev hun en af parisernes foretrukne skuespillerinder. I de følgende år turnerede Adelaide i Paris, London og Madrid og i 1866 endog i USA og hun trak sig først endeligt tilbage i 1885.

Herefter brugte Adelaide sin tid ved hoffet i det nye samlede Kongerige Italien, da Dronning Margherita havde udnævnt hende til sin hofdame. Dog vendte hun endnu en gang tilbage til scenen i Macbeth i 1887.

I 1881 havde Grev Giuliano ladet opføre Palazzo de Luca Resta, der tidligere hed Palazzo Capranica del Grillo, på hjørnegrunden mellem Via IV Novembre's sydside og Via di Santa Eufemia's østside. Det var muligvis her, at Adelaide udåndede, da hun døde i Rom den 8. eller 9. oktober 1906.


Litteratur og links om Adelaide Ristori:
Carpaneto, Giorgio: Le famiglie nobili romane. Rendina Editori, 1994.
- side 81ff.
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton editori, 2. edizione, 2003.
- side1030.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 193ff.
Severi, Stefania: I teatri di Roma. Newton Compton editori, 1989.
- side 165.
Britannica Online: Adelaide Ristori.
National Portrait Galleri: portrætter af Adelaide Ristori.
TheatreHistory.com: Adelaide Ristori.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bøger og links om Rom
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.11.2007