ANNAS ROM GUIDE
Capranica-familien

Capranica-slægten er en gammel romersk familie, som stammer fra landsbyen Capranica Prenestina i egnen Agro Prenestino i nærheden af Palestrina.

De var i familie med Colonna-familien og da et medlem af denne familie blev pave under navnet Martin V var også Capranica-familiens lykke gjort. Martin V kaldte familien til Rom og udnævnte Domenico Capranica til Kardinal i 1423. Herefter slog familien sig fast ned i Rom og bestred betydelige poster i tiden fremover, ligesom de giftede sig ind i andre af byens betydelige familier og efterhånden fik navnet Capranica del Grillo og Capranica del Grillo Scarlatti.

Familiens har og har haft flere ejendomme i Rom, heriblandt:

Palazzo Capranica på Piazza Capranica. Den første del af bygningen blev opført efter ønske af Kardinal Domenico Capranica i den første halvdel af 1400-tallet. I 1456 overlod Kardinalen bygningen til den af ham grundlagte præsteskole Collegio Capranica. Efter Kardinalens død i 1458 lod hans broder Kardinal Angelo Capranica bygningen udvide med en personlig residens.

Palazzo Capranica del Grillo på Largo del Teatro Valle nr.10 var oprindeligt bygget af Kardinal Andrea della Valle og efter Kardinalens død i 1534 gik det i arv til hans niece Faustina, der var gift med Camillo Capranica. Det er stadig beboet af familien Capranica del Grillo.

Palazzo de Luca Resta, der tidligere hed Palazzo Capranica del Grillo, blev opført i 1881 af Giuliano Capranica del Grillo Scarlatti på hjørnegrunden mellem Via IV Novembre's sydside og Via di Santa Eufemia's østside. Det overgik senere til Grev De Luca Resta, der stammede fra en adelig familie i Milano.

Teatro Capranica på Piazza Capranica startedes af brødrene Pompeo og Federico Capranica i 1678-79 som et privat teater, men allerede i 1692 modtog det betalende gæster. Det var i brug i flere hundrede år og i familien Capranica's besiddelse indtil 1881, hvor det efterhånden var faldefærdigt og måtte lukke. I 1922 genåbnede det og bruges idag som biograf.

Teatro Valle i Via del Teatro Valle er det ældste romerske teater, som stadig er i brug. Det opstod i begyndelsen af 1700-tallet som et samarbejde mellem Camillo Capranica, der lagde jord til, og Domenico Valle, der betalte for indretningen. Senere overtog familien Capranica alene teatret og beholdt det indtil 1838.

Familiens slægtskapel ligger i Kirken Santa Maria sopra Minerva, hvor Cappella Capranica befinder sig i det højre tværskib. Kapellet rummer mange smukke malerier og fresker og på den højre væg gravmælet for Kardinal Domenico Capranica, udført af Andrea Bregno's elever.

Familiens våben består af 3 pinietræer på grøn bund, bundet sammen af et bånd af roser, der ender i et sort anker forneden på skjoldet. (Se familiens våbenskjold).

Af Capranica-familiens medlemmer kender vi:

Domenico Capranica (1400-1458) blev udnævnt til Kardinal i 1423 og Biskop af Fermo i 1424, selvom dette først blev bekræftet 10 år senere, efter Domenico's deltagelse i Koncilet i Basel. I 1443 deltog han i krigen mod Francesco Sforza, hvor han blev såret og taget til fange, men senere frigivet. Herefter fik han af Pave Niccolò V til opgave at udarbejde en plan for reformering af den Katolske Kirke, men kunne ikke føre det til ende, fordi han blev uvenner med Borgia-familien efter at have kritiseret Pave Calixtus III for dennes nepotisme. Domenico Capranica grundlagde Collegio Capranica i sin ejendom Palazzo Capranica for at hjælpe unge til at få en kirkelig uddannelse.

Angelo Capranica (1410-1478) var yngre bror til Domenico og blev ligesom denne udnævnt til Kardinal (i 1460) og desuden til pavelig guvernør over Foligno og Bologna. Det var Angelo Capranica, der stod for arbejdet med at få helgenkåret San Bernardino da Siena.

Jacopo Capranica blev Greve af Anguillara og Lepignano i 1431.

Paolo Capranica blev udnævnt til Ærkebiskop i Benevento i 1435.

Agapito Capranica nævnes som deltager i en procession med billedet af San Salvatore ved Festa dell'Annunzione i 1464. Han betegnes som hjemmehørende i Rione Sant'Angelo, som "scriptor apostolicus" og nevø til Kardinal Reatini. Agapito deltog i bærernes første skift, der gik fra Cappella di Sancta Sanctorum ved Kirken San Giovanni in Laterano til Kirken Santa Maria Nova.

Angelo Capranica blev udnævnt til Biskop i Rieti i 1498. Han døde i 1489.

Niccolò Capranica blev Biskop i Fermo og døde i 1498.

Giovanni Battista Capranica havde ejendom i Rione Colonna, hvor han boede med sin familie, blandt andre sønnen Giuliano.

Giuliano Capranica giftede sig i 1505 med Marta di Antonio Porcari, der her indgik sit 3. ægteskab. De fik ingen børn, så Marta testamenterede i 1512 200 dukater til opførelsen af et kapel ved Kirken Santa Maria sopra Minerva og 2 år efter hendes død indgik hendes arvinger en aftale med Michelangelo om udførelsen af en statue af Kristus til dette kapel.

Giuliano og Marta's forlovelseskontrakt ("fidantie") fra 2. februar 1505 findes stadig og her kan man læse, at Giuliano var søn af Giovanni Battista Capranica, som boede i Rione Colonna; at Marta var datter af Antonio Porcari; at medgiften var fastsat til 1500 dukater; at Marta medbragte sine smykker og anden pynt; at brylluppet skulle foregå i Kirken Santi Apostoli i Rione Trevi; og at vidnerne var: Girolamo de Zarragona, Cimancinus de Bonellis, sergent i den pavelige hær, og Iulianus Iohannis Francisci de Cumo.

Giuliano og Marta kom til at bo i et hus ved Piazza dei Santi Apostoli og var derfor knyttet til Kirken på denne plads. Men Marta's slægtninge, Porcari-familien, havde traditionelt tilknytning til Kirken Santa Maria sopra Minerva og Marta foretrak derfor at blive begravet her i familiegravstedet.

Camillo Capranica giftede sig i 1534 med Faustina della Valle og bosatte sig i det område, der idag hedder Largo del Teatro Valle. Han nævnes i et brev fra 1528 fra Pamphilio Pamphili til moderen Porzia Porcari som Kommunens ambassadør hos Paven, hvor han lige har været i audiens. Camillo de Capranica kaldes han her.

Domenico Capranica giftede sig med Laura Rondanini.

Federico Capranica startede sammen med sin broder Pompeo Teatro Capranica i årene 1678-79.

Pompeo Capranica startede sammen med sin broder Federico Teatro Capranica i årene 1678-79.

Camillo Capranica startede Teatro Valle i Via del Teatro Valle i begyndelsen af 1700-tallet som et samarbejde mellem ham selv, der lagde jord til, og Domenico Valle, der betalte for indretningen.

I 1732 arresteredes en uægte søn af Federico Capranica for hasardspil.

Bartolomeo Capranica giftede sig med Flaminia Odescalchi og blev i 1821 fader til sønnen Luigi.

Forfatteren Luigi Capranica (1821-1891) var søn af Bartolomeo Capranica. Han gjorde karriere indenfor Kirken som medlem af den Pavelige Garde, men senere blev han liberal og deltog i forsvaret af Den Romerske Republik. Da denne var nedkæmpet, blev han bortvist fra Pavestaten og bosatte sig i Venedig, hvor han skrev den historiske roman Giovanni delle Bande Nere. Men også i Venedig arbejdede han for sine libereale synspunkter og blev derfor udvist. Denne gang bosatte Luigi Capranica sig i Milano og helligede sig fremover udelukkende sin forfattergerning.

Girolamo Capranica giftede sig med Virginia del Grillo Scarlatti og overtog dermed del Grillo Scarlatti-familiens grevetitel og ejendomme. Familien hed herefter Capranica del Grillo Scarlatti.

Giuliano Capranica del Grillo Scarlatti var nevø til Girolamo Capranica og Virginia del Grillo Scarlatti og arvede herfra titel og ejendom. I 1847 giftede han sig - mod familiens ønske - med skuespillerinden Adelaide Ristori efter at have gennemført en dramatisk kidnapning af sin elskede. De nulevende medlemmer af Capranica del Grillo Scarlatti-familien stammer fra dette ægteskab. Det var Giuliano, der i 1881 lod opføre Palazzo de Luca Resta, der tidligere hed Palazzo Capranica del Grillo, på hjørnegrunden mellem Via IV Novembre's sydside og Via di Santa Eufemia's østside. Det overgik senere til Grev De Luca Resta, der stammede fra en adelig familie i Milano. Giuliano Capranica døde omkring 1892 og Adelaide i 1906. De efterlod sig børnene Giorgio og Bianca.

I 1869 var Pio Capranica poltiassessor i Rom og medlem af Statsrådet.

Litteratur om Capranica-familien:
Carpaneto, Giorgio: Le famiglie nobili romane. Rendina Editori, 1994.
- side 81ff.
Modigliani, Anna: I Porcari. Storia di una famiglia romana tra Medioevo e Rinascimento. Roma, "Roma nel Rinascimento", 1998.
- side 1, 83. 137, 169, 173, 215, 243, 256, 414
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 193ff.
Britannica Online: Adelaide Ristori.
Info.Roma: Capranica.
National Portrait Galleri: portrætter af Adelaide Ristori.
Roma-O-Matic: "Capranica".
TheatreHistory.com: Adelaide Ristori.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.11.2007 og sidst opdateret d. 27.11.2007