ANNAS ROM GUIDE
Bartolomeo Sacchi
1421-1481

Den italienske Renæssancehumanist Bartolomeo Sacchi kaldtes også Il Platina, den latinske form af navnet på hans hjemby Piadena, hvor han var født i 1421.

Piadena ligger i Norditalien og her fik Sacchi sin skoleuddannelse og studerede i Mantova. Efter en tid som soldat blev han huslærer hos Grev Ludovico Gonzaga i Mantova, men i 1457 rejste han til Firenze for at fortsætte sine studier under grækeren Argyropulos, som i Italien kaldtes: Argiropulo.

I 1461 blev Sacchi igen kaldt til Mantova, hvor han kom i tjeneste hos Greve-familiens unge Kardinal Francesco Gonzaga, der stod for at skulle rejse til Rom, hvortil også Sacchi fulgte med som hans sekretær.

I Rom fik Sacchi forskellige hverv for Pavestolen, blandt andet i Kirkens kancelli, og han sluttede venskab med byens lærde og humanister, især Pomponio Leto, der i 1460 havde grundlagt det første romerske arkæologiske akademi, Accademia Romana eller Accademia Pomponiana, i sit husQuirinalhøjen ved Vicus de Cornutis (nutidens Via XXIV Maggio). Her mødtes Leto's venner og elever til store banketter efter antikt mønster - eller de mødtes i katakomberne, hvor de efterlod deres graffiti på væggene.

I denne forsamling, der dyrkede den klassiske kultur og det latinske sprog og lod sig kalde ved latinske navne, blev Bartolomeo Sacchi fra Piadena til Il Platina, og han flyttede snart ind i en ejendom ved Vicus de Cornutis, lige ved siden af Leto's hus.

Akademimedlemmernes "dæknavne", deres forherligelse af den klassiske kultur og sågar religion, vakte mistænksomhed i de kirkelige kredse og hos Paven, der frygtede en sammensværgelse. I 1468 blev Platina derfor sammen med Pomponio Leto og andre akademimedlemmer anklaget for at have deltaget i et komplot mod Pavestolen og fængslet i Castel Sant'Angelo. Anklagen lød desuden på et udsvævende liv og kætteri i forbindelse med akademiets banketter, hvor man blandt andet fejrede Romulus' fødselsdag. De anklagede erklærede sig naturligvis ikke-skyldige og efter en lang retssag blev de løsladt det følgende år. Men akademiets møder blev forbudt.

En anden af Renæssancens lærde, som Platina havde stiftet bekendtskab med, var den græske Kardinal Bessarion, til hvem han også henvendte sig, da han hørte om anklagerne mod akademimedlemmerne - dog uden at Kardinalen kunne hjælpe. Dette gjorde dog ikke noget skår i venskabet, for Platina skrev senere en hyldest, "Panegyricus", til Bessarion med omtale af dennes store bibliotek med tekster på græsk og latin.

Efter frifindelsen måtte Sacchi sige farvel til sin stilling hos Pave Paul II, hvorfor han i et senere værk beskriver denne som en fjende af videnskab og en grusom herre.

Da Sixtus IV i 1471 blev Pave, udnævnte han Il Platina til leder af det nye Bibliotek, der skulle indrettes i Vatikanet. Udnævnelsen bkev foreviget med et maleri udført af Merlozzo da Forli omkring 1477 og dette kan idag ses i Pinacoteca i Vatikanmuseerne. (link til maleriet).

Il Platina døde i 1481 i Rom og hans hus ved Vicus de Cornutis overgik til Girolamo della Rovere og senere i 1500-tallet til Sebastiano Ferrero, der ombyggede det fuldstændigt til Palazzo Ferrero, også kendt som Palazzo del Cardinale di Vercelli.Litteratur om Bartolomeo Sacchi:
Bianca, Concetta: Da Bisanzio a Roma. Studi sul Cardinale Bessarione. Roma, Roma nel Rinascimento, 1999. (RR inedita, saggi, 15)
- side 35, 37, 41, 43, 77, 126, 129, 141.
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton editori, 2. edizione, 2003.
- side 946.
Guide Rionali di Roma: Rione I, Monti, Parte Quarta, a cura di Liliana Barroero. Roma, . Fratelli Palombi Editori. 1984.
- side 118, 120.
Wikipedia: Bartolomeo Platina (engelsk tekst).
Wikipedia: Bartolomeo Sacchi (italiensk tekst).
Catholic Encyclopedia: Roman Academies.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Årstal og kronologi
Bykort
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 20.12.2008 og sidst opdateret d. 10.4.2010