ANNAS ROM GUIDE

Aedes Martis in Circo

- nu forsvundet Tempel for Mars -

Se nr. 33 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Omkring år 133 før Kristus lod den romerske politiker og general Decimus Junius Brutus Callaicus opføre et Tempel for Guden Mars vest for det store Circus Flaminius på det område, hvor den lille Kirke San Salvatore in Campo ligger idag. Kirken står dog kun over Templets bageste del, mens den forreste findes på den anden side af Via degli Specchi. Templets orientering var som nutidens Via di San Salvatore in Campo, der løber langs Kirkens vestmur.

Arkitekt på Tempel-byggeriet var Hermodorus fra Salamis, som også stod for opførelsen af Jupiter Stator-Templet i nærheden. Begge Templer blev bygget efter romerske sejre på slagmarken, Mars-Templet efter Callaicus' sejr i Galicien og for en del af det krigsbytte, som han havde hjembragt herfra.

Aedes Martis, som kom til at ligge lige vest for det store anlæg Circus Flaminius, er bygget som et peripteros-tempel, det vil sige et tempel omgivet af en jonisk søjlerække, der her var i hvid "pentelico"-marmor og anbragt på en forhøjning med 2-3 trin, typisk for de gamle græske templer. Rester af Templet kan stadig ses i Kirkens og de omliggende bygningers kældre.

Over Mars-Templet's front var der en indskrift af digteren Lucius Accius, der var en klient af Callaicus. Inde i Templet stod en kolossal-statue af en siddende Mars, udført af billedhuggeren Skopas, samt en statue af en nøgen Venus af samme kunstner. Om denne udtalte Plinius, at den var langt smukkere end Praxiteles' statue af samme Gudinde. Da man i 1630'erne nedrev de bygninger, som i tidens løb var opstået over Tempelruinen, for at bygge den nye Kirke San Salvatore in Campo, fandt man en mindre marmorstatue af en siddende Mars. Den findes idag i Palazzo Altemps og kaldes "Marte Ludovisi" (http://www.theoi.com/Gallery/S9.2.html) eller "Ares Ludovisi" (http://en.wikipedia.org/wiki/Ludovisi_Ares).

Tempelruinerne under Kirken blev imidlertid først opdaget i 1837. I en periode anså man dem for at stamme fra det såkaldte Aedes Neptuni in Circo, men dette lokaliseres i dag i området umiddelbart øst for Piazza Costaguti.

 

 

Litteratur om Aedes Martis:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
- 1 : Testi e immagini. --- side 502.
- 2 : Tavole e indici.--- Tav.213a + 18.
Coarelli, Filippo: Roma. (Guide archeologiche Laterza). Roma-Bari, Edizioni Laterza, 3.edizione, 2003.
- side 331.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte I - 3. edizione / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1980. ------- side 40.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Richardson, L.: A New Topographical Dictionary of Ancient Rome. Baltimore and London, The Johns Hopkins University Press, 1992.
- side 245.
Zevi Fausto. L'identificazione del tempio di Marte in Circo e altre osservazioni. In: L'Italie préromaine et la Rome républicaine. I.
Mélanges offerts à Jacques Heurgon. Rome : École Française de Rome, 1976. pp. 1047-1066. (Publications de l'École
française de Rome, 27).

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.11.2014 og sidst opdateret d. 25.2.2017