ANNAS ROM GUIDE

Casa della Confraternita di Santa Maria di Monserrato

Piazza dei Satiri - nr.49

Se til højre for nr. 40 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Casa della Confraternita di Santa Maria di Monserrato. cop.Leif Larsson
cop.Leif Larsson

På den lille Piazza dei Satiri ved Via dei Chiavari står nogle gamle huse, som har tilhørt den spanske koloni i Rom og som stadig bærer indskrifter og bomærker til minde herom.

På Pladsens sydside er det andet hus fra hjørnet af Via dei Chiavari en mindre bygning, der stammer fra 1500-tallet og har tilhørt det religiøse broderskab Confraternita di Santa Maria di Monserrato, som det kan ses af en indskrift med broderskabets bomærke på facaden. Bomærket består af et indridset billede af Jomfru Maria (i højre side) med Jesus-Barnet, som i hånden har en stor sav, under hvilken der er tegnet nogle høje eller små bjerge ("monti"); samt af en tekst herunder: "Domus B.M. - Montis Serrati - de Urbe No. IV".

Huset, som menes bygget i 1500-tallet, er i 4 etager med 2 fag vinduer og ret enkel facade, som er pudset op i en lys gul farve. Etagerne er adskilte af smalle friser, hvorpå vinduerne i de enkle rektangulære hvide rammer hviler.

I stueetagen er en gammel portåbning indrammet af en bred, buet travertin karm og indrettet til forretningslokale. Husets hovedindgangsdør til højre er indsat i en smuk forarbejdet bue af stenkvadre. En række stenkvadre dækker også hushjørnet ud mod den næste ejendom, som ligger i begyndelsen af den buede Via di Grottapinta.

Det er muligt, at denne ejendom tidligere var et af de 3 huse i området, som den spanske koloni ejede gennem Kirken San Giacomo degli Spagnoli og herberget Ospedale degli Spagnoli. Hvornår den er overtaget af Confraternita di Santa Maria di Monserrato, vides ikke.

Litteratur om Casa della Confraternita di Santa Maria di Monserrato:
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VI Parione, Parte 2 / a cura di Cecilia Pericoli Ridolfini. - 3. edizione, 1980. ------- side 154, 168, 169, 170.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Lombardi, Ferruccio: Le piazze storiche di Roma esistenti e scomparse. Newton & Compton, 2001.
- side 243.
Vaquero Pineiro, Manuel: La renta y las casas : el patrimonio inmobiliario de Santiago de Los Espanoles de Roma entre los siglos XV y XVII. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 1999. (Bibliotheca Ithalica. Monograf+ias de la Escuela Espanola de Historia y Arqueoloia en Roma, n.23).
- side 89-90 + Fig.17.
Info.roma.it: Edificio di proprietà della confraternita di Santa Maria Monserrato a Via dei Satiri.
Info.roma: Piazza dei Satiri, Roma.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.6.2014 og sidst opdateret d. 8.6.2014