ANNAS ROM GUIDE
Hus i Via del Pellegrino nr.66-67

I nr.66-67 i Via del Pellegrino ligger et af bydelens mange huse med facademalerier,

Det drejer sig her om større malerier med motiver fra den romerske historie - mellem vinduerne - og seks skikkelser fordelt på felterne over og omkring disse. Desværre er de ret blege idag, men det er dog stadig muligt at skelne de kraftfulde former, som kan minde om Michelangelo's streg og derfor henføres til dennes elev Daniele Ricciarelli.

Denne kunstner, der også kaldtes Daniele da Volterra, levede fra ca.1509 til 1566 og dekorationerne stammer altså fra denne periode. Der er dog også nogle, som mener, at det istedet skulle være Raffaello Motta, kaldet Raffaellino da Reggio, der er ophavsmanden. I så fald er malerierne udført omkring 1570-1578.

Huset ligger på gadens sydside, næsten overfor det sted hvor Vicolo dei Savelli munder ud. På venstre side står et andet hus med en afbleget bemaling, måske det tidligere herberg Locanda dei Tre Re.

Hus i Via del Pellegrino nr.66-67

Huset i nr.66-67 har en meget høj stueetage og 3 øvre etager: en høj førstesal, en lidt lavere andensal og en endnu lavere trediesal oppe under det brede tagudhæng, hvorover man kan se de grønne planter fra en tagterrasse.

Stueetagen har 3 indgange, i midten den brede hovedindgangsdør i en enkel stenramme med en vinduesbue øverst og på hver side en smallere dør i samme enkle ramme, men med et kvadratisk vinduesfelt som afslutning. Over dørene er der et bredt murstykke uden vinduer og med falmet dekoration i murstensmønster.

En smal gesims løber i hele facadens bredde under vinduerne på første-, anden- og trediesalen. Der er 2 vinduer på hver etage, anbragt langt fra hinanden, helt ud mod husets hjørner. Vinduerne på førstesalen er af "dannebrogs"-typen, mens de på øvre etager blot er rektangulære med miidteråbning. Selve ruderne er overalt opdelt i mindre felter.

Det er på det brede murstykke mellem vinduerne, at de store malerier med historiescenerne befinder sig, mens det er på stykket over vinduerne og under gesimserne, at de mindre figurpartier findes.

Hus i Via del Pellegrino nr.66-67
Hus i Via del Pellegrino nr.66-67

--- Se flere fotos af Huset ---Litteratur om Hus i Via del Pellegrino nr.66-67:
Guide Rionali di Roma. Roma, Fratelli Palombi Editori.
- Rione V, Parione, Parte 2: side 66.
Le case romane con facciate graffite e dipinte. Roma, Palazzo Braschi, 1960. (Amici dei Musei di Roma): Catalogo a cura di Cecilia Pericoli Ridolfini.
- side 60, 61.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.4.2009 og er sidst opdateret d. 28.1.2021