,
ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna della Provvidenza
i Via degli Specchi
på hjørnet af Via di San Salvatore in Campo

Se til venstre for nr. 36 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

På hjørnet af Via degli Specchi og Via di San Salvatore in Campo sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om et maleri af Jomfru Maria fremstillet som "Madonna della Provvidenza": "Forsynets Madonna".

Hushjørnet, der udgør bagsiden af Kirken San Salvatore in Campo, er skråt afskåret så der er blevet plads til en hel lille "tempel"-opbygning, som står på en hylde oven på 2 firkantede konsoller, anbragt nogle meter oppe. Over hver konsol står en flad søjle med lagdelt base og kapitæl, der bærer en smal gesims under en lidt bredere frise med en indskrift. Det hele krones af et fremspringende tag. Hele komplekset stammer fra 1800-tallet.

Mellem søjlerne hænger et maleri af Jomfru Maria i attituden "Madonna della Provvidenza". Det kan være svært at se motivet, for billedet er beskyttet af et tæt metalgitter, der ifølge Gittarelli (se litt.note nedenfor) kan henføres til den tid, hvor Napoleons tropper havde besat Rom og muntrede sig med at skyde til måls med stenkast efter de alterbilleder, som de stødte på i gader og stræder.

Af det lidt, som man kan skelne af maleriet, lader det dog til, at det er en kopi af det oprindelige "Madonna della Provvidenza"-maleri af Scipione Pulzone, som han udførte omkring 1580 og som har været i Barnabiternes eje fra 1664. Det opbevares i deres Kloster, mens en kopi fra 1732 kan ses Kirken San Carlo ai Catinari. Det originale maleri anses for at udvirke mirakler og dette fik Barnabiterne til at oprette en forening, som i 1744 blev ophøjet til et broderskab (Confraternita) og i 1839 til et Ærkebroderskab (Arciconfraternita) for dyrkelse af "La Vergine della Divina Provvidenza, Ausiliatrice dei cristiani".

Denne Madonna-type fremstilles siddende med Jesus-Barnet i armene. Maria bøjer hovedet mod højre skulder og kigger omsorgsfuldt ned på Barnet, hvis hovede hviler i hendes højre arm. Den højre hånd understøtter Barnets ryg og højre side, mens det med sin lille venstre hånd griber om Moderens venstre hånd, som hun holder frem mod det.

Over maleriet hænger en lille lampe. Indskriften på tekstbåndet over denne lyder: "Mater Divinae Providentiae": "Det Guddommelige Forsyns Moder".

 

 

Litteratur om Edicola med Madonna della Provvidenza:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 157.
Info.roma: Madonna della Provvidenza a Via San Salvatore in Campo.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.12.2014