ANNAS ROM GUIDE

Palazzetto Spada

Via Capo di Ferro 5-8

Se nr. 58 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Det lille "anneks" til det store Palazzo Spada, kaldes idag Palazzetto Spada og står i Via Capo di Ferro forbundet med "moderpalæet" af 2 mindre 1600-tals mellembygninger, hvoraf den i nr. 10 er bygget på det sted, hvor der ellers løb en sidegade, Vicolo dell'Arcaccio, som idag kun kan tilgås fra Via Giulia.

Det lille Palæ ("Palazzetto") er opført i 1500-tallet, måske i 1540, og man mener, at mester for det elegante udseende var Baldassarre Peruzzi eller måske Vignola.

Oprindeligt tilhørte bygningen Tiberio og Domenico Capodiferro, som også ejede det store Palæ ved siden af, der tidligere kaldtes netop Palazzo Capodiferro - ligesom det lille Palæ kaldtes Palazzetto Capodiferro. De 2 brødre lod bygningen renovere i 1566, hvorved den fik det udseende, som vi står overfor idag.

Palæet, hvis facade er dækket af gule mursten, har 4 etager under et fremspringende tagudhæng, hvis udskårne marmordekoration aldrig er blevet færdiggjort.
Ejendommen er i 4 fag med 2 høje profilerede buer i peperino-marmor til venstre (nr.5 og nr.6) og en til højre (nr.8) for indgangsdøren (nr.7), der er indrammet af en høj bue omkranset af grove stenkvadre med i hver side mellemstykker bærende en kraftig vandret overligger i peperino-marmor.

Under førstesalens små vinduer og andensalens høje rammer løber vandrette, grå bånd i samme marmortype, mens der over andensalens vinduer løber en række fremspringende gesimser og friser, som antyder, at huset måske oprindeligt kun har haft denne højde, og at den øverste etage antagelig er tilføjet senere. For dette taler også udsmykningen på andensalens facade, hvor flade grå søjler med udskårne joniske kapitæler adskiller vinduerne under deres vandrette grå overliggere. Mellem buerne i stueetagen er anbragt nogle grå rondeller med udskæringer.

Ejendommen anses for tegnet af Baldassarre Peruzzi eller af Vignola, mens portalen menes påsat senere, omkring 1580, og tilskrives Ottaviano Mascherino.

Litteratur om Palazzetto Spada:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 494-495.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte I / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1980. ----- side 8, 26.
--- Rione VII Regola, Parte I I / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984 ----- side 110, 113, 129.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Info.roma.it: Palazzetto Capodiferro Spada.
www.borgato.be: Palazzetto Spada.
RomaSegreta.it: Via Capodiferro.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.3.2023 og sidst opdateret d. 9.2.2024