ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Branca

- nu forsvundet palæ i Rione Regola

Indtil slutningen af 1800-tallet stod der ved det område, som idag dækkes af pladserne Piazza Benedetto Cairoli og Piazza di San Carlo ai Catinari et 1400-tals palæ, som indtil 1803 var ejet af Branca-familien, en af Roms betydningsfulde familier fra 1300-tallet til slutningen af 1700-tallet.

Branca-familien, som oprindeligt stammede fra Umbrien, slog sig i begyndelsen af 1300-tallet ned i Rom, hvor de bosatte sig i kvarteret Rione Regola og netop i det område, som er nævnt ovenfor.

I begyndelsesn af 1400-tallet lod familien bygge et nyt palæ på dette sted. Familien ejede også mange andre huse i området og deres tilstedeværelse var så massiv, at pladsen foran Palazzo Branca kom til at hedde Piazza Branca, ligesom både en gade og en gyde omkring komplekset kom til at bære familiens navn: Via Branca og Vicolo Branca. - Alle disse steder er ligesom selve Palazzo Branca forsvundet i slutningen af 1800-tallet, da kvarteret blev saneret og den brede hovedfærdselsåre Via Arenula blev anlagt. Hvad der da efter de store nedrivninger og gadeomlæggelser måtte have været tilbage af Piazza Branca blev derefter opslugt af Piazza Cairoli.

Palazzo Branca var altså oprindeligt opført i begyndelsen af 1400-tallet, men i 1565 har palæet syntes familien for uanseeligt og de lod da arkitekten Vignola (Jacopo Barozzi da Vignola) genopbygge huset.

I løbet af 1700-tallet uddøde Branca-familien og Palazzo Branca overgik i 1803 til Maffei-familien fra Verona. Det er muligvis dette palæ, der omtales som Palazzo Cavalieri-Maffei og hvori der skal have stået en obelisk fra det antikke Isis-Tempel "Iseo Campense". Den flyttedes senere til Villa Albani og fjernedes derfra under Napoleon, som lod den sende til Paris. Den findes idag foran det Ægyptiske Museum i München.

 

Litteratur om Palazzo Branca:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 204.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1980. ------- side 41, 48.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Lombardi, Ferruccio: Le piazze storiche di Roma esistenti e scomparse. Newton & Compton, 2001.
- side 290-292: Piazza Benedetto Cairoli.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.11.2018 og sidst opdateret d. 30.11.2018