ANNAS ROM GUIDE

Torre Argentina

Se nr. 25 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

I Via del Sudario nr.44 ligger det såkaldte Casa del Burcardo, det hus der i slutningen af 1400-tallet tilhørte Pave Alexander VI's tyske kammerherre Johannes Burckardt, på italiensk kaldet Giovanni Burcardo. Ejendommen huser idag et teater-museum.

Indbygget i huset står resterrne af et af Roms gamle Middelaldertårne, Torre Argentina, som har sit besynderlige navn efter husets gamle ejer, da Burckardt stammede fra området omkring Strasbourg, som i Antikken kaldtes Argentoratum. Tillægsordet hertil var "argentinensis" eller "argentinus" og dette ord tog Burckardt til sig og brugte det ofte, når han underskrev sig. Det var derfor naturligt, at tilnavnet også blev brugt af andre om hans ejendom og især om det gamle tårn, som var en del af denne. Torre Argentina blev det kaldt og det er det, der har givet navn til hele området.

Om det virkelig drejer sig om et tårn fra Middelalderen er nu ikke helt afklaret, ifølge nogle historikere er der tale om et tårn, som Burckardt lod bygge til sit hus. Ifølge andre var der et gammelt tårn på stedet, som han lod ombygge som del af det nye hus, han opførte i perioden 1491-1500. Da huset stod færdigt, ragede Tårnet godt op over taget og øverst oppe skulle der have været påsat indskriften "Argentina" på alle 4 sider.

I 1800-tallet købte familien Cartoni ejendommen og lod foretage en større ombygning. Den øverste del af det gamle Tårn blev revet ned, mens resten af huset blev bygget en etage højere. På denne måde endte man med ikke længere at kunne se, at her engang havde været et Tårn.

Der er dog stadig enkelte rester at se fra ejendommens indre gårdsplads, hvor nogle små vinduer i facaden skal have haft forbindelse med Tårnet. De sidder oven over hinanden og gav lys til den vindeltrappe, som fandtes i Tårnet. Desuden er der i bygningens kælder den gamle indgang til Tårnet samt det nederste stykke af trappen, der førte op til toppen.

 

 

Litteratur om Torre Argentina:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 815.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VIII S. Eustachio, Parte 1 / a cura di Cecilia Pericoli Ridolfini. - 2. edizione, 1980. ------- side 52-54, 57.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 161-163.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 69-70.
Biblioteca e Museo Teatrale del Burcardo: Storia del Palazzetto.
Info.roma: Casa del Burcardo.
Medioevo.roma: Torre Argentina.
Wikipedia (italiensk tekst): Palazzetto del Burcardo.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.2.2014