ANNAS ROM GUIDE
Summum Choragium

Monte Celio øst for Colosseum lå denne store lagerbygning, opført på kejser Hadrian's tid (117-138). Her opbevaredes alt det udstyr, kulisser. rekvisitter og kostumer, som skulle bruges til forestillingerne i arena'en og her forberedte man maskineriet, der skulle bruges. Fra Summum Choragium var der direkte adgang til Colosseum gennem en underjordisk korridor.

Over det sted, hvor Summum Choragium lå, rejstes i midten af det 17.århundrede Kirken Santa Maria delle Lauretane med sit tilstødende kloster. Bygningerne blev revet ned efter 1870 for at man kunne bygge det kommunale skattekontor og under dette arbejde ødelagdes også de sidste rester af den antikke lagerbygning. Nogle dele af mosaikker herfra er bevaret og opsat i skattekontoret, "Esattoria Comunale". Den største fandtes under kirkens facade, den er i sorte og hvide sten og viser en kampscene med en gladiator der slås med en løve og en panter. Det er uvist om der stadig i undergrunden er andre mosaikker, men ifølge optegnelser fra byggearbejdet skulle det meste være ødelagt.

Omtrent ved den nuværende Via dei Normanni og Via Labicana lå en lille gyde, der hed Vicus Summi Choragi lige vest for den nuværende kirke San Clemente og udgravninger under denne kirke har afdækket dele af en stor lagerbygning, som enten stammer fra Summum Choragium eller Moneta Caesaris, det kejserlige Møntværksted, der også lå i dette område.


Litteratur om Summum Choragium:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 190
Le 100 Meraviglie di Roma. Newton Compton Editori, 1991.
- nr.41, side 488
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- . Rione I, Monti.
- Del 2, side 32.
Lombardi, Ferruccio: Roma : le chiese scomparse. 2. edizione. Fratelli Palombi Editori, 1998.
- side 79.

Fotos fra området
Kort over området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d. 7.11.2004