ANNAS ROM GUIDE

Sant' Eusebio - Kirke

Piazza Vittorio Emanuele II, 12A

Kort om Kirken Sant' Eusebio

Kirken Sant'Eusebio, nogle gange også kaldet Sant'Eusebio all'Esquilino fordi den ligger på Esquilinhøjdedraget i den nordøstlige del af Rom, skal ifølge traditionen være bygget over martyren Eusebius' hus, som Pave Liberius omdannede til en lille Kirke, en titulus kaldet Titulus Eusebii, i midten af det 4.århundrede.

Kirken, som blev viet til Eusebius, der prædikede mod arianismen og derfor ifølge legenden blev dømt til sultedøden i sit hjem af Kejser Constantius II, blev genopbygget i 1200-tallet, og det er fra denne tid, at det romanske klokketårn stammer.

Men den Kirke, som vi ser idag, lidt tilbagetrukket fra mylderet og trafikken omkring Piazza Vittorio Emanuele II, er fra de senere ombygninger i 1700-tallet, ligesom den smukke dobbelte trappe, der fører op til Kirken, først blev tilføjet i slutningen af 1800-tallet, da Pladsen foran blev anlagt og det ellers kuperede terræn nivelleret og niveauet foran Kirken derved sænket flere meter. I den forbindelse blev Klosterbygningen til højre for Kirken også en etage højere, da dennes stueetage ellers tidligere lå i niveau med Kirkens indgangsdør og buegangen foran denne.

Kirkerummet er opdelt i 3 skibe, med et midterskib der er både højere og bredere end de 2 sideskibe. Skibene er adskilte af buer, der hviler på flade søjler. Loftet i det lange midterskib er udsmykket med en fresko, udført i 1759 af Raffaele Mengs. I det hele taget er Kirkens indre udsmykning i hvidt og forgyldt stuk fra ombygningerne i 1700-tallet og der er ikke meget tilbage fra ældre tider. Koret med sine smukke nøddetræssæder og læsepult stammer dog fra 1500-tallet.


Vis stort kort

Hvert år på den 17. Januar, der er Sant'Antonio Abate's festdag, fejres denne i Kirken med en velsignelse af kæledyr, der finder sted på den lille plads foran bygeningen. Her tropper romerne op med deres husdyr, hunde, katte, hamstre og burfugle.... for at disse også kan få del i den himmelske nåde. Søndagen derefter er det hestenes tur til at blive velsignet foran Kirken. Ceremonien fandt tidligere sted foran Kirken Sant'Antonio Abate, der idag ligger i begyndelsen af den trafikerede Via Carlo Alberto, men flyttedes til Sant'Eusebio, da kvarteret omkring Santa Maria Maggiore blev udbygget i slutningen af 1800-tallet.

Festa di Sant'Antonio Abate. - cop.B.Lundin
Festa di Sant'Antonio Abate. - cop.B.Lundin---------- Mere om Kirken Sant' Eusebio ----------- En Rundgang med fotos i Kirken Sant' Eusebio ----------

---------- Plan over Kirken Sant' Eusebio ---------- Flere fotos fra Kirken Sant' Eusebio ----------


Seværdigheder i området
Steder i området
Personer med tilknytning til området
Kort over området
Tilbage til Esquilinturen
Fotos fra Esquilinturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.6.2011 og sidst opdateret d. 15.8.2012