ANNAS ROM GUIDE
Torre di San Francesco di Paola

Kampanilen i Kirken San Francesco di Paola, som idag kaldes Torre di San Francesco di Paola, er et gammelt middelaldertårn fra en tidligere bygning ved kirken på Piazza San Francesco di PaolaColle Oppio og har tidligere haft andre navne efter de familier, som ejede bygningen med tårnet: Torre dei Margani, Torre dei Cesarini og Torre dei Borgia.

Det kvadratiske tårn er bygget i det 12.århundrede, fra denne periode stammer det nederste stykke af tårnet samt det teglstensbeklædte stykke ovenover og nogle støttemure. Toppen med travertinkonsoller er derimod fra det 15.århundrede.

Da tårnet blev inkorporeret i klosteret og omdannet til dettes klokketårn, blev det forsynet med et "klokkehus" på toppen. Det er den eneste kampanile, som har et komplet fæstningstårn som base! Tårnet kan bedst ses fra Piazza San Pietro in Vincoli. På sydsiden kan ses et gammelt vindue, mens nogle antikke fragmenter samt et stykke af et våbenskjold kan ses på den side, der vender ind mod Maroniter-ordenens ejendom ud mod Via del Fagutale.

På dette sted havde flere af Roms gamle adelige familier ejendomme, blandt andet Montanari-familien. Senere overtog Margani-familien huset, som omkring år 1450 overgik til Orsini-familien. En tid havde også Borgia-familien huset og det fortælles, at det var fra en middag i det såkaldte "Casa dei Borgia", at Pave Alexander VI's søn, hertugen af Gandia, tog hjem for at møde sin død på vejen.

Senere overtog Orsini-familien igen ejendommen, som i 1531 af Giordano Orsini blev solgt til Jacopo Giorgio Cesarini for 3000 scudi. Her anbragte Cesarini-familien deres store kunstsamling, som idag findes på Capitol-Museet. I 1622 blev palæet købt af Frate Pizzullo til brug for Collegio dei Minimi.

Litteratur om Torre di San Francesco di Paola:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 417.
Politikens kulturguide - Rom. Politikens Forlag, 2000.
- side 346.
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 48f.

Fotos af tårnet
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside