ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Immacolata Concezione,
i Via dei Serpenti,
på sidemuren til Kirken Madonna dei Monti

"Edicola" med Madonna dei Monti

Via dei Serpenti nr.164 sidder der på sidevæggen ind til Kirken Madonna dei Monti et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om en mosaik af Jomfru Maria fremstillet som "Immacolata Concezione", "Den Ubesmittede Undfangelse".

Alteret er opsat i Kirkemuren i en høj, rektangulær ramme i travertin, Denne afsluttes foroven af en indskriftstavle med ordene "I Fedeli dei Monti - Alla Loro Regina - Anno Mariano - MCMLIV" ("De troende i Rione Monti vier dette alter til deres dronning. Maria-året 1954"). Øverst krones rammen af et trekantet, fremspringende gavlfelt. Alteret fylder ca. 3 meter i højden.

Indeni rammen hænger et rektangulært mosaikbillede ovenover et lille alterbord båret af 2 buede konsoller. Mellem disse er opsat en sten med Jomfru Maria's monogram indlagt i sort sten.

Mosaikbilledet har en størrelse på ca1,3x1 meter og forestiller Jomfru Maria i hel figur, i hvid kjortel med en blå kappe, der også dækker hendes hår. Hun står på jordkuglen, der stiger frem af et skyhav, mens nymånen titter frem bagved. Med sin venstre fod træder hun på en slange. Maria ser fremad og let nedad med let bøjet hoved mens hun ligeledes vender sine åbne håndflader let nedad. Fra disse stråler et gyldent lys. Samme lys omstråler hendes ansigt som en sol. Madonna bærer en krone, men har yderligere en cirkel af træ påsat 12 små lamper, som en glorie af stjerner om sit hovede.

Således har man siden det 17.århundrede fremstillet en "Immacolata Concezione".

Man kender ikke kunstnerens navn, men alteret er opsat i 1954, hvor man afsluttede en restaurering af Kirken Madonna dei Monti, der oprindeligt havde en sideindgang ud til Via dei Serpenti på dette sted. Den blev nu lukket og da 1954 samtidig var "Maria-år" og 100-året for Pave Pius IX's proklamering af dogmet om "Den Ubesmittede Undfangelse" (d.8.december 1854), var det naturligt at man valgte dette motiv til den nye edicola.Litteratur om Edicola med Immacolata Concezione:
Per le vie di Roma: le edicole sacre. A cura di Luisa cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 115.
Se foto på Chi era costui?: vælg "edicola" og søg på gadenavnet under "cerca via"


Madonna typer
Edicole sacre
Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 11.9.2004