ANNAS ROM GUIDE
Palazzo Giorgioli
Via Cavour og Via di Santa Maria Maggiore no.96-104

Ejendommen, der ligger på det norøstlige hjørne af krydset Via Cavour, Via di Santa Maria MaggioreEsquilin har et specielt udseende og en meget speciel facon.

Hjørnet udgør en spids vinkel og bygningens side ud til krydset er derfor meget smal. Anderledes forholder det sig med siderne ud til Via Cavour og Via di Santa Maria Maggiore, hvor der er meget mere plads at gøre godt med og hvor Palazzo Giorgioli fylder halvdelen af stykket mellem krydset og Piazza dell'Esquilino.

Palazzo Giorgioli er bygget i 1886-88 af arkitekten Carlo Busiri Vici i eklektisk stil, hvor arkitekten arbejder med forskellige stilarter i sin komposition. Således er husets facade ud mod Via Cavour forsynet med korinthiske søjler, mens facaden ud mod Via di Santa Maria Maggiore er mere enkel.

Palazzo Giorgioli ud til Via Cavour
Den nederste to etager ud mod Via Cavour er opført i kvadrer, mens resten af facaden er pudset, okkerfarvet på anden- og tredjesalen, hvor to-etagers høje, kanellerede søjler med korinthiske kapitæler opdeler facaden. Mellem søjlerne er der på andensalen særligt udsmykkede rammer om glasdørene ud til balkonen med den lange, sammenhængende og smukt udskårne forkant. Rammerne på tredjesalen er mere enkle ligesom balkonerne her er mindre og blot hænger enkeltvis på muren.

Over tredjesalen løber et langt bånd med indskriften "Divina mens civitatem populi romani egregia temperataque regione collocavit ut orbis terrarum imperio potiretur". Den lidt tilbagetrukne fjerdesal er pudset i en lysegul farve og flade hvide søjler adskiller de enkle vinduesrammer.

Facaden ud mod Via di Santa Maria Maggiore er som nævnt enklere opbygget med en høj teglstens sokkel. Hjørnefacaden er forsynet med en stor balkon og en indskrift, der ifølge Giorgio Carpaneto er til minde om åbningen af Via Zonca i 1633.

Litteratur om Palazzo Giorgioli:
Carpaneto, Giorgio: I Palazzi di Roma. Newton & Compton Editori, 3.ed., 1998.
- side 127ff.
De Guttry, Irene: Guide to Modern Rome Architecture from 1870 until today. Edizione De Luca, 2001.
- side 13.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 8.5.2005