ANNAS ROM GUIDE
Palazzo del Ministero degli Interni

Indenrigsministeriet, Ministero degli Interni, holder til i en stor bygning på ViminalhøjenPiazza del Viminale ud til Via Agostino Depretis.

Bygningen kaldes også blot "Palazzo del Viminale", den er fra 1920 og bygget af arkitekten Manfredo Manfredi, som også stod for anlægget af pladsen foran med de 2 halvcirkelformede opkørselsramper til hovedindgangen, samt den centrale marmortrappe nede fra pladsen bagved den lavtliggende fontæne. Ved trappens sider er der et lille anlæg med græsplæner og pladsen er beplantet med nogle enkeltstående elegante pinjetræer.

Under udgravningerne til byggeriet fandt man et tæt net af høje beboelseshuse til mange familier og små gyder, de såkaldte "vici", fra Antikken. Fundet blev desværre ikke ordentligt undersøgt for ikke at genere byggeriet og er idag forsvundet.

Her var altså en tæt bebyggelse i Antikken og efter den lange forladte og "glemte" periode i Middelalderen indtog de omkringliggende kirker og klostre højen og anvendte området som marker og vingårde. Ned mod den nuværende Via Milano ligger ministeriets bygning på en grund, der tidligere husede et stort kloster tilknyttet kirken San Lorenzo in Panisperna: "Monastero per le Clarisse", som blev nedrevet i 1877. I 1888 fandt man her et termeanlæg med en gulvmosaik fra det 1.århundrede før Kristus. Nogle få fragmenter heraf med motiver fra havet kan ses i "Antiquarium Comunale".

Ved Piazza del Viminale lå kirken Santa Maria della Sanità med det tilknyttede hospital "Ospizio dei Convalescenti" eller "Ospizio per Siriaci". Også en del af Convento di San Paolo Primo Eremita forsvandt ved anlægget af den nye plads.

Selve ministeriebygningen ligger på Viminaltoppen skråt mod sydvest ovenover Via Palermo, der krydses af de 2 sideveje Via Venezia og Via Genova, som begge ender blindt i højsiden. Ned mod Via Milano ligger en lille park og på det sydvestlige hjørne kirken San Lorenzo in Panisperna, hvis bygninger grænser op til ministeriets sidefløj. Denne ligger bagved et lille anlæg ud mod Via Cesare Balbo, der på nordvestsiden efter kirken består af en støttemur ind til dette anlæg. På hjørnegrunden mod Via Agostino Depretis ligger nu Istituto Centrale di Statistica, hvor tidligere "Monastero e Chiostro di Santa Pudenziana", tilhørende den nærliggende kirke Santa Pudenziana, og det nu nedrevne Palazzina Albani lå.

I "Salone d'ingresso dello Scalone" på anden sal af Palazzo del Viminale findes et loftsmaleri udført i 1920 af malerne Tito og Pietro Ridolfi, Rnmmet blev på et tidspunkt opdelt i 3 mindre værelser, men dekorationerne er senere blevet genetableret.


Litteratur om Palazzo del Ministero degli Interni:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 880.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 123.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- . - Rione I, Monti:
- Del 1: side 148f.
- Del 4: side 8, 86,


Fotos af bygningen
Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet før 16.2.2003 og sidst opdateret d.14.10-2007