ANNAS ROM GUIDE
Piazza del Viminale
Er en plads på Viminalhøjens nordlige del ud mod Esquilinhøjen lige over for udmundingen af den brede Via del Viminale, der kommer oppe fra Piazza dei Cinquecento.

Navnet skyldes Colle Viminale, som ligger syd for gaden. Højen var oprindeligt for en stor del dækket af "vimini", en lille skov af pilekrat.

Under udgravninger på højtoppen i 1920 fandt man et tæt net af høje beboelseshuse til mange familier og små gyder, de såkaldte "vici", fra Antikken. Et område midt på højen kaldtes i Antikken "Ad Decem Tabernas" ("Ved de 10 boder") efter nogle forretninger, som lå der. Navnet blev hængende langt op i tiden som "Dieci Botteghe", men er idag forsvundet.

Den store bygning bag pladsen er "Ministero degli Interni" og huser Indenrigsministeriets kontorer. Foran er opstillet en stor fontæne "Fontana di Piazza del Viminale". Ministeriet blev bygget i 1920 på grunde, hvor der tidligere ved Via Cesare Balbo lå "Monastero e Chiostro di Santa Pudenziana", tilhørende den nærliggende kirke Santa Pudenziana, og det nu nedrevne Palazzina Albani. Længere nede mod den nuværende Via Milano ligger ministeriets bygning på en grund, der tidligere husede et stort kloster tilknyttet kirken San Lorenzo in Panisperna: "Monastero per le Clarisse", som blev nedrevet i 1877.

Ved anlægningen af pladsen blev flere gamle kirker og bygninger nedrevet, ved Via Agostino Depretis kirken Santa Maria della Sanità og det tilhørende gamle hospital og på hjørnet af Via del Viminale kirken San Norberto, samt Convento di San Paolo.

Idag ligger der lutter nyere bygninger omkring Piazza del Viminale, i Via Agostino Depretis nr.14 lige overfor pladsen ligger en beboelsesejendom, der er bygget af Marcello Piacentini i 1918, en symmetrisk bygning i 6 etager med en stor indgangsdør udsmykket med blomstermotiver, balkoner og vinduer med 1500-tals motiver. En nyere bygning ligger også på det sted, hvor Giulio Podesti i 1884 byggede "Galleria Regina Margherita" og på hjørnet af Via del Viminale byggedes i 1927 biografen Supercinema.

Byplanlægningen i 1873 foreslog at forlænge Via del Viminale vestpå nedover Viminal-højtoppen til Via Milano med vejkryds ved Via Venezia og Via Genova. Forslaget gennemførtes dog ikke og de underligt blinde sidegader til Via Palermo samt den brede Via del Viminale, der stopper brat op i Piazza del Viminale, er resterne af denne plan.

Litteratur om Piazza del Viminale:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 880.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 1083.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XVIII, Castro Pretorio. del 1: side 138f.

Foto fra pladsen
Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 15.2.2003