ANNAS ROM GUIDE
Piazza dell'Emporio

ligger mellem Lungotevere Aventino og Lungotevere Testaccio, hvor Via Marmorata løber mellem de 2 høje Aventino og Testaccio.

Navnet stammer fra det antikke "Emporium", havn, markedsplads og pakhuse ved Tiberbredden, hvor alle varer, som blev fragtet til Rom via floden, som iflg. Plinius den Ældre (23-79 efter Kristus) var "sejlbar for selv de største skibe fra Middelhavet", og via landevejene gennem Porta Trigemina, nu Porta San Paolo, blev lagret.

Her fandtes de store kornmagasiner "Horrea", hvor kornet til storbyens forbrug var opmagasineret, disse blev senere for små og blev så erstattet af de større magasiner i Ostia og senere under Kejser Claudius af den nye havn "Portus Urbis".

Emporium ophørte så med at være lager for levnedsmidler og blev i stedet lagerplads for marmor, herfra kommer navnet på den gade "Via Marmorata", der skærer ind i byen mellem Aventino og Testaccio.

På Pladsen stod tidligere den smukke fontæne "Fontana delle Anfore" af arkitekten Pietro Lombardi. Den blev imidlertid taget ned i September 2014 for at blive flyttet til det sted, hvor den oprindeligt blev opstillet i 1927: Piazza Mastro Giorgio, som idag hedder Piazza Testaccio.


....

På Piazza dell'Emporio står en smuk fontæne "Fontana delle Anfore" af arkitekten Pietro Lombardi. Det er en gruppe af slanke romerske amfora'er, hvorfra vandet stille risler ned i et underliggende bassin.

Kunstneren minder hermed om, at Emporium også var det sted, hvor skibene lossede deres last af vin i amfora'er og de, der var i stykker, blev her smidt i en bunke, der med tidens løb voksede så meget, at der blev dannet en hel høj af tusindevis af potteskår, nemlig "potteskårshøjen" Monte Testaccio.

Fontænen blev opstillet i 1926 og kaldes også "Fontana del Testaccio".


Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside