ANNAS ROM GUIDE

Via Lata - sidegade til Via del Corso

Se oven for nr. 119 på Kort over den ØSTLIGE del af Campo de' Fiori-Turen

Via Lata er en lille, kort sidegade i kvarteret Rione Pigna, hvor den løber vest på fra Via del Corso til Piazza del Collegio Romano i øst.

Navnet har den til minde om den gamle Via Lata, der nu kaldes Via del Corso.

På gadens sydside ses den lange sidemur til Kirken Santa Maria in Via Lata, som er pudset op i en gul farve mellem de hvide, flade søjler, der afspejler de indre kapeller. I det første felt sidder et tilgitret vindue og nedenfor på muren en tavle med en indskrift fra 1744: et forbud mod henkastelse af affald. I de andre felter sidder højt oppe et halvcirkelformet vindue, som giver lys til kirkerummet. Rundt omkring på muren ses 3 våbenskjold. Det midterste af disse er for Pave Innocens VIII og bærer indskriften "Innocen(tius) Cibo - Genuen(sis) Papa VIII". De øvrige er begge for Kardinal Rodrigo Borgia, den senere Pave Alexander VI, som var Titel-Kardinal ved Kirken fra 1458 til 1492.

Forbudsskilt. - cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

På gadens nordside står Palazzo De Carolis Simonetti, der på sin sidemur ligeledes har en forbudstavle, samt ved siden af den lille murfontæne kaldet Fontana del Facchino, Dragerens fontæne, fordi fontænefiguren netop forestiller en drager, der bærer en vintønde, hvorfra vandstrålen sprøjter ud i karret nedenfor. Fontænen stammer fra slutningen af 1500-tallet og forestiller en af de talrige vandsælgere, som med sin tønde bragte drikkevand til de kanter af Rom, hvor vandforsyningen på det tidspunkt endnu ikke fungerede optimalt.

Fontana del Facchino. - cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

Palazzo De Carolis Simonetti ejes idag af Banca di Roma, der har hovedindgang fra Via del Corso, overfor Kirken San Marcello. Sidemuren mod Via Lata består af 11 fag, hvoraf de første 8 har 4 etager og en høj kælder, mens de sidste 3 kun har 3 etager og vender ud mod tværgaden Via del Collegio Romano.

Kirkemuren på gadens sydside ender derimod i en smal mur tilhørende Palazzo Doria Pamphilj al Collegio Romano, en del af det store kompleks Palazzo Doria Pamphilj, som med sit korpus ud mod Via del Corso og sine bygninger ud mod Piazza del Collegio Romano ganske omslutter Santa Maria in Via Lata.

 

Litteratur om sidegaden Via Lata:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 14.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 498.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione IX Pigna, Parte 3. - 2. edizione / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1982. ------- side 46.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 15 (før de nyeste fund !!).
Le Strade di Roma / Claudio Rendina, Donatella Paradisi. - 1. edizione. - Roma : Newton & Compton editori, 2004. - (Biblioteca de Il Messagero).
- Volume Secondo : E-O. ---- side 693-695.
Info.roma: Via Lata, Roma.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.8.2019 og sidst opdateret d. 1.9.2019