ANNAS ROM GUIDE
Roseto di Roma

ROSENSAMLINGEN:


Samlingen af roser i Roseto di Roma indeholder omkring 1200 planter af alle slags roser: botaniske roser, gamle roser og nye rosensorter.

Disse planter kommer fra hele verden og tæller eksemplarer fra så forskellige steder som Østasien, Sydafrika, Europa, Amerika og New Zealand.

Her er botaniske roser, der har deres oprindelse for 40 milioner år siden, meget værdifulde og ikke særligt kendte, og gamle roser, der er meget smukke og specielle.

Her findes "Rose Damascene", som allerede fandtes i oldtidens Paestum og Pompei, og som stadig bruges som basis for parfume.

Her er de berømte "Rose Galliche", de eneste røde roser som man kendte i Antikken. De betragtedes som hellige i Perserriget.

Man kan her møde "La Rosa della Pace", som er navngivet "Peace" til minde om freden efter den engelske Rose-Krig. Denne rose er speciel ved at have en rød rosenknop, ligesom Lancaster-rosen, mens den åbne blomst er hvid, ligesom York-rosen. Aflæggere af denne rose bragtes ved udbrudet af 2. Verdenskrig fra Frankrig, hvor de blev fremavlet af Francis Meilland, til rosenhaver i Italien, Tyskland og USA. Og herovre blev netop denne rose efter Freden benyttet som fredssymbol. I Italien kendes den under navnet "Rosa Gioia".

Af andre bemærkelseværdige rosensorter kan nævnes: Rosa Mutabilia, hvis blomt gennemgår et farveskift fra rød i knop, til gul, cremefarvet, lys rød, dybrød og til slut karmoisinrød i løbet af 5 dage.

Eller rosen Omeiensis Pteracantha Lutea der har torne i form af vinger, som på de nye grene er røde og gennemsigtige. Denne botaniske rose stammer fra Kina.

Eller Rosa Chinensis Virdiflora der har grønne kronblade,

Eller Rosa Foetida der er meget smuk, men har en ubehaglig lugt.

Foto fra Roseto di Roma stierne gengiver den jødiske syvarmede lysestage

- Læs mere om: Rosenhaven, Rosenhavens historie og "Premio Roma" -

Litteratur om Roseto di Roma:
C'è una Roma che non sai. (I tesori di Airplane). Bologna, Airplane, 2006.
- side 174f.
Rome Art Lover: Days of peace: In the Rose-garden of Rome.
Pjece fra Comune di Roma: Il Roseto Comunale di Roma.. Redazione: Patrizia Montagna, Salvatore Ianni, Antonello Santelli. Roma, Assessorato alle politiche ambientali e agricole, Dipartimento X, 200?.

Fotos fra Rosenhaven
Kort over området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 10.5.2007 og sidst opdateret d. 19.5.2007