ANNAS ROM GUIDE
Cornelius-familien

Romersk familie fra 6.århundrede før Kristus til o. 300 efter KristusKort om Cornelius-familien:


Cornelius-familien, Cornelia Gens, var ifølge William Smith en meget gammel og fornem romersk familie, der bestod af både plebejere og patricier og fra denne sidste gren stammede mange af Roms mest betydningsfylde og indflydelsesrige mænd.

Cornelius-familien's patriciske gren bestod af familierne Arvina, Blasius, Cethegus, Cinna, Cossus, Dolabella, Lentulus. Maluginensis, Mammula, Merenda, Merula, Rufinus, Scapula, Scipio, Sisenna og Sulla, mens familien's plebejiske gren bestod af familierne Balbus og Gallus.

Blandt andre familienavne som nævnes sammen med Corneliernes er: Celsus, Chrysogonus, Fronto, Fuscus, Laco, Marcellus, Martialis, Nepos, Tacitus, Tlepolemus og Tuscus.

Kvinder af Cornelius-familien var giftet ind i mange andre indflydelsesrige og kendte romerske familier, en datter af L. Cinna var for eksempel gift med Julius Caesar og hendes søster var gift med C. Domitius Ahenobarbus, en datter af P. Scipio Africanus var gift med Titus Sempronius Gracchus og blev mor til de 2 berømte Gracchus-brødre og en datter af P. Cornelius Scipio var gift med P. Crassus og derpå i sit andet ægteskab med Pompejus den Store, som hun fulgte på hans flugt til Ægypten.

Den gren af familien, som kaldtes Cornelii Scipiones, havde en særlig familiebegravelsesplads ved Via Appia (Sepolcro degli Scipioni = Scipionernes Grav), hvor man stadig kan besøge den. Her brugte familien at begrave deres afdøde i en sarkofag helt fra det 2.århundrede før Kristus, hvor ligbrænding ellers var normalt. Man har fundet omkring 30 tufsarkofager med indskrifter om de afdøde, blandt andre om Gnaeus Cornelius Gnaei Filius Scipio Hispanus, der var prætor i år 139 før Kristus, og om Lucius Cornelius Scipio Barbatus, der var konsul i år 398 før Kristus. Da Scipio-grenen uddøde i begyndelsen af Kejsertiden, overgik familiegraven til grenen Cornelii Lentuli. Selve sarkofagerne opbevares idag i Vatikan Museerne, mens kopier kan ses på stedet.

--- Læs mere om Cornelius-familien ---

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.1.2008 og sidst opdateret d. 9.2.2008