ANNAS ROM GUIDE
Gudinden Proserpina
Gudinden Proserpina var muligvis oprindeligt en italisk jordgudinde, men blev senere gudinde for Underverdenen sammen med den mandlige guddom Dis Pater, som svarede til den græske gud Pluto eller Hades. Proserpina var på samme måde en pendant til den græske gudinde Persephone, som var Underverdenens herskerinde og gift med Hades.

I løbet af De Puniske Krige lod Det Romerske Senat ind i mellem indføre fester for fremmede guddomme for at indgyde befolkningen mod og håb. I årene 249 og 207 før Kristus indstiftedes der for eksempel særlige soningsfester for Dis Pater og Proserpina. Til Dis Pater ofredes en sort tyr og til Proserpina en sort ko.

Dis og Proserpina dyrkedes fra omkring år 509 før Kristus ved et gammelt alter, Ara Ditis et Proserpinae, beliggende i Tarentum i det yderste vestlige område af Marsmarken, omkring nutidens Piazza Paoli. Alteret lå begravet under jorden mellem hver kulthandling og var muligvis oprindelig et alter for jordgudinden Tellus. Senere, antagelig år 150-110 før Kristus, flyttedes kulten til 2 nabotempler i samme område.

Litteratur om Gudinden Proserpina:
The Penguin Dictionary of Classical Mythology. by Pierre Grimal. Penguin Books, 1991.
- side 131.
Reclams Lexikon der Antike. Stuttgart, Reclam, Ergänzte Ausgabe, 2006.
- side 185.
Novaroma.org: Proserpina.
Salmonsens Konversationsleksikon. 2.udgave. Bd.VI (Internet: Runeberg): Dis Pater.
Wikipedia (engelsk tekst): Proserpina.
Wikipedia (fransk tekst): Proserpine.
Wikipedia (italiensk tekst): Proserpina.
Wikipedia (tysk tekst): Proserpina.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprette d. 30.10.2017