ANNAS ROM GUIDE
San Bonaventura - helgen

Franciskanerhelgenen San Bonaventura da Bagnoregio fødtes i Bagnoregio i Toscana omkring 1221 og fik navnet Giovanni Fidanza. Som barn fik han undervisning hos Franciskanerne i sin hjemby og senere kom han til Paris, hvor han studerede teologi fra 1236 til 1242.

I 1243 trådte San Bonaventura ind i Franciskaner-Ordenen og 10 år efter ansøgte han om en stilling som underviser ved det parisiske universitet, hvortil han dog først blev knyttet i 1257.

I mellemtiden var han blevet valgt til leder af Franciskaner-Ordenen og senere blev han udnævnt til Kardinal og Biskop i Albano Laziale.

Det faldt i San Bonaventura's lod at skulle føre Franciskanerne gennem en urolig periode, hvor forskellige holdninger til San Francesco's fattigdomsideal stødte sammen og splittede Ordenen i 2 fløje: "spiritualerne", der ønskede at liv i absolut fattigdom, og "konventualerne", som gik ind for en mindre streng fattigdom, hvor de forskellige munkesamfund havde tilladelse til at have ejendom.

Som leder af Franciskaner-ordenen rejste San Bonaventura rundt og besøgte de forskellige klostre og han grundlagde også mange nye.

San Bonaventura døde den 15. Juli 1274 i Lyon, hvor han opholdt sig som deltager i det økumeniske Koncil. han blev helgenkåret i 1482 og fejres den 15. Juli. Han er beskytter af teologer, bude, dragere og vævere. San Bonaventura fremstilles ofte i sin bispedragt over Franciskaner-kutten sammen med kardinalhatten, en bog, et kors, en engel eller et hostie-skrin.

San Bonaventura skrev flere teologiske værker, blandt andre "Il Breviloquium" og opbyggelsesbogen "Itinerarium mentis in Deum" ("Åndens vej til Gud"), som vandt stor udbredelse i de følgende mange hundrede år, og i 1588 blev han proklameret kirkelærer med tilnavnet "Doctor Seraphicus" ("Englelig lærer").

Litteratur om San Bonaventura:
Cerinotti, Angela: Atlante della storia della Chiesa: Santi e beati di ieri e di oggi. Demetra, 1. edizione, 1999.
- side 176f.
Giorgi, Rosa: Santi. Electa, ristampa 2003.
- side 68f.
Kirke og Kristendom Leksikon. Redigeret af Carsten Bach-Nielsen & Jan Lindhardt. Gyldeldal, 2001.
- side 53.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 70f.
Pierrard, Pierre: Dizionario dei nomi e dei santi. Gremese editore, 2003.
- side 47f.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 76f.
Catholic Encyclopedia: St. Bonaventure.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.18.12.2005