ANNAS ROM GUIDE
Santa Eufemia - helgeninde

Den Hellige Euphemia var ifølge legenden datter af en romersk senator og hun led martyrdøden under Kejser Diocletian's forfølgelser (ca.303-305).

Euphemia gik til Dommer Priscus i Chalcedon og bekendte sig som kristen. Dommeren lod hende overvære henrettelsen af venner og bekendte, men hun ville ikke fornægte sin tro. Hun blev derefter pisket og kastet i fængsel, men alle, der derpå forsøgte at mishandle eller omvende hende, mislykkedes i deres forehavende.

Til slut blev hun bundet til et jernhjul, som derpå skulle gøres rødglødende. Men jernet sprang og slog istedet bøddelen ihjel.

En engel steg nu ned og førte Euphemia op på et højtliggende sted. Myndighederne forsøgte at hente hende ned ved hjælp af stiger, men de soldater, som skulle hente hende, blev enten grebet af vanvid eller lammede.

Da det endelig lykkedes at få Euphemia med, blev hun hængt op i sit hår for at hænge der mellem skarpe sten i 7 dage uden mad og drikke. Men stenene blev til støv og englen gav Euphemia næring.

Man kastede hende da for de vilde dyr i en grotte, men dyrene dannede af deres haler et bekvemt sæde, hvor hun kunne hvile sig.

En bøddel blev derefter sendt ned i grotten og dræbte hende omsider med sit sværd, men da han som belønning skulle modtage hendes silkekjole, for en løve frem og sønderrev ham.

De kristne begravede derpå Euphemia og hendes eksempel gjorde, at alle jøder og hedninge i Chalcedon lod sig omvende til Kristendommen.

Santa Eufemia fejres den 16.september.

I Rom byggedes muligvis allerede i det 4.århundrede en kirke viet til Santa Eufemia, måske som et minde om koncilet i Chalcedon (i 451), hvorfra helgeninden jo stammede. Det var den nu forsvundne kirke Santa Eufemia al Vico Patricio.


Litteratur om Santa Eufemia:
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 122.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 186.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.2.1.2005