ANNAS ROM GUIDE
Sant'Agata - helgeninde

Agata fødtes ifølge legenden i Catania på Sicilien, måske på Kejser Decius' tid (249-251 efter Kristus), i en fornem kristen familie.

Agata viede sit liv til Kristus og nægtede at ofre til guderne under Konsul Quintinanus, der fik udstedt et forbud mod Kristendommen. Agata blev som straf anbragt i et bordel, men bevarede på mirakuløs vis sin jomfruelighed. Herefter blev hun fængslet og underkastet tortur, som hun udholdt med fryd for efter martyriet at kunne møde sin frelser.

Quintinianus søgte nu at knække hende ved endnu hårdere tortur og lod hende binde med hovedet nedad og med en tang blev hendes bryster skåret af . Natten derefter fik hun i et syn besøg i fængslet af San Pietro, som helede hendes sår.

Dette medførte dog blot yderligere tortur, for Quintinanus beordrede, at hun skulle gå hen over glødende kul og glasskår, men under dette begyndte et vulkanudbrud fra Etna og et jordskælv rystede jorden, så befolkningen i Catania blev så skræmte, at de bønfaldt Konsulen om at stoppe torturen af Agata, der nu blev bragt tilbage til fængslet, hvor hun døde af sine lidelser.

Sant'Agata-kulten startede meget hurtigt efter hendes død, allerede året efter hævdede man, at en sten fra hendes grav havde afvendt en truende lavastrøm fra Etna, Sant'Ambrogio omtaler hende i slutningen af 300-tallet og Pave Gregor I beretter om de mirakler, hendes relikvier udførte. Hun fejres den 5. februar.

Sant'Agata fremstilles ofte bærende sin afskårne bryster på et fad og man mener, at disses klokkeform er årsagen til at hun er blevet beskytterinde for klokkestøberne, men hun beskytter også ammer og barnepiger, sygeplejersker og væversker og påkaldes som hjælp mod brystsygdomme, brand og vulkanudbrud.

I Rom er der idag 2 kirker, der er viet til Sant'Agata: Santa'Agata dei Goti i Via Panisperna/Via Mazzarino i Rione Monti og Chiesa di Sant'Agata på Largo San Giovanni de Matha. Fremstillinger af Sant'Agata's martyrium kan man se i Firenze i Palazzo Pitti, hvor der hænger et maleri af Sebastiano del Piombo fra 1520: "Martirio di Sant'Agata" og i Parma på Galleria Nazionale: maleriet "Sant'Agata Visitata in Carcere da San Pietro e l'Angelo" af Giovanni Lanfranco fra 1613-14.


Litteratur om Sant'Agata:
Giorgi, Rosa: Santi. (Dizionari dell'Arte). Milano, Electa, ristampa 2003.
- side 12ff.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 34.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 22.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Søg i Annas Rom Guide
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.22.5.2004