ANNAS ROM GUIDE
Sant'Alfonso dei Liguori - helgen og grundlægger af Redemptorist-Ordenen

1696-1787

Sant'Alfonso dei Liguori, som også omtales som Sant'Alfonso de' Liguori og Sant'Alfonso Maria de'Liguori var født den 27. September 1696 i Napoli.

Han tilhørte en af byens fornemme familier og fik en god uddannelse, hvor han studerede filosofi og jura og efter endt eksamen virkede som advokat. Ifølge Cerinotti (se litt.note nedenfor) havde han allerede som 17-årig taget en doktorgrad i jura, var blevet dommer som 22-årig og deltog som 27-årig udsending i vanskelige diplomatiske opgaver).

I 1723 tabte han imidlertid en sag ved retten og det gav ham anledning til at revurdere sit liv, hvorefter han valgte at fordybe sig i teologistudier for i 1726 at blive præsteviet.

Nu valgte Alfonso Maria at bruge sine evner blandt de mange fattige og syge i Napoli. Han var tilknyttet domkirken i denne by og forberedte sig på senere at blive udsendt som missionær. I mellemtiden missionerede han sammen med domkirkens præster ud i landdistrikterne, hvor fattigdommen og uvidenheden var stor.

Under sådan en rejse i Maj 1730 mødte han nogle hyrder i bjergene ovenfor kystbyen Amalfi og han blev så slået af deres manglende religiøse viden og hvorledes de fuldstændigt var overladt til sig selv og manglede bistand fra egnens præster, at han følte trang til at arbejde for at bedre deres sjælelige såvel som fysiske tilstand.

Sammen med nogle andre præster forlod Alfonso Maria derfor Napoli for at grundlægge en lille missionærgruppe kaldet Congregazione del Santissimo Salvatore. Dette skete i 1732 og stedet, hvor det lille præstesamfund slog sig ned, var landsbyen Scala, der ligger oppe i bjergene over Amalfi.
Sant'Alfonso dei Liguori - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it

Kongen i Kongeriget Napoli var dog ikke så positivt stemt for initiativet og lagde hindringer i vejen. Alligevel lykkedes det Alfonso at oprette 4 klostre, stadig under navnet Congregazione del Santissimo Salvatore.

I 1749 kom Pave Benedikt XIV's godkendelse af Ordensreglerne og navnet Congregazione del Santissimo Redentore, samt løfte om uafhængighed af Biskoppen. Dette formildede imidlertid ikke Kongen, som tværtimod fandt på flere indvendinger. Det var klart, at Kongehus og adel ikke ønskede sig en oplyst landbefolkning, som ville kunne true deres position.

Et af de midler, som Alfonso dei Liguori anvendte i sin folkevækkelse, var musikken. Og han komponerede selv nogle sange og musikstykker, blandt andre den endnu ved juletid foretrukne sang "Tu scendi dalle stelle" ("Du kommer ned fra stjernerne") (Wikipedia, engl.),(noder og sang),(sunget af Andrea Boccelli).

Han var desuden en fortaler for den såkaldte "moralteologi", som er "en generel argumentation for følgerne af kristen tro i forhold til den erfaring af det gode og rigtige, der forudsættes tilgængelig for ethvert menneske". (se mere i Gyldendals Store Danske)

I 1762 udnævnte Pave Clemens XIII Alfonso til Biskop i byen Sant'Agata dei Goti i Benevento-området i Syditalien. Her virkede han i mange år og fik hævet byens åndelige såvel som materielle standard. I denne periode og frem til 1775 virkede han også som leder af Redemptorist-Ordenen, som den kaldes på dansk (på italiensk: Padri Redentoristi).

Først i 1780 lykkedes det for Alfonso og hans grupper at få Kongen af Napoli's godkendelse. Men samtidig modtog de som nævnt nogle betingelser, som ikke var i overensstemmelse med Ordenens egne regler og idéer, som Paven havde godkendt. Pavestolen beordrede derfor de ordenshuse, som lå i Kongeriet Napoli lukket. Således blev Ordenen splittet i de næste 10 år, indtil Napolis Konge i 1790 trak sine betingelser tilbage.

På dette tidspunkt var Alfonso de' Liguori imidlertid død, han døde den 1. August 1787 i Nocera dei Pagani i nærheden af Salerno, hvor han ligger begravet i kirken, der bærer hans navn. En svær gigt havde plaget hans sidste år og bøjet hans ryg, som det kan ses af billederne af ham.

Alfonso Maria de' Liguori blev helgenkåret i 1839 og fejres hvert år den 1. August. I Marts 1871 gav Pave Pius IX ham ydermere titel af "Dottore della Chiesa" ("Kirkelærer") med betegnelsen "Doctor Zelantissimus".

Blandt Sant'Alfonso de' Liguori's mere end 100 skrifter kan nævnes "Pratica di amare Gesù Cristo", "Canzoncine spirituali", "Glorie di Maria", "Considerazioni sopra la passione di Gesù Cristo" og "Teologia morale".

 

Sant'Alfonso dei Liguori - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it
Sant'Alfonso dei Liguori - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it
Sant'Alfonso dei Liguori - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it
Sant'Alfonso dei Liguori - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it

Litteratur om Sant'Alfonso dei Liguori :
Cattabiani, Alfredo: Santi d'Italia : vita, leggende, iconografia, feste, patronati, culto. Milano, (Rizzoli), BUR Saggi, 2.ed., 2007. (Biblioteca Universale Rizzoli, Saggi). Vol.1 : A-G.
- side 50-55.
Cerinotti, Angela: Atlante della storia della Chiesa: Santi e beati di ieri e di oggi. Demetra, 1. edizione, 1999.
- side 284-285.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 41-42.
Pierrard, Pierre: Dizionario dei nomi e dei santi. Gremese editore, 2003.
- side 22-23.
Enrosadira: Sant'Alfonso Maria de' Liguori.
Catholic Encyclopedia: St. Alphonsus Liguori.
Santi e beati: Sant'Alfonso Maria de' Liguori.
Wikipedia: Alfonso Maria de' Liguori (italiensk tekst).
Wikipedia: Alphonsus de Liguori (engelsk tekst).

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.10.2011