ANNAS ROM GUIDE
Tarquinio Ligustri

Tarquinio Ligustri var maler og levede i begyndelsen af 1600-tallet. Han stammede fra Viterbo, men arbejdede senere i Rom. Blandt hans elever kendes især Bartoloemo Cavarozzi, der også kom fra Viterbo.

Ligustri var specialist i at male falske perspektiver, søjler, nicher og guirlander som på afstand tog sig ud som "den rigtige vare", det såkaldte "trompe l'oeil"-maleri. Desuden malede han landskaber med små personer i som i Kirken San Vitale, der ligger nedenfor Quirinalhøjen ved Via Nazionale.

For disse malerier fik han betaling i 1603 af Jesuiterne, som på dette tidspunkt havde ansvaret for Kirken San Vitale, som var en del af et kompleks, der inkluderede Kirken Sant'Andrea al Quirinale oppe på datidens Strada Pia, nutidens Via del Qurinale, og hele jordstykket imellem de to kirker, der udgjorde deres fælles urtehave, som var tilplantet specielt efter Jesuiternes tankegang. Desuden hørte der til komplekset et "noviziat", hvor de unge, der søgte optagelse i ordenen, (novicerne) levede under deres forberedelsestid.

Efter at Jesuiterne i 1598 havde overtaget San Vitale, sørgede de for at udsmykke kirken i Ordenens ånd. Da de uddannede munke til at blive missionærer, udsendt til vildsomme områder med ofte en fjendtligindstillet befolkning, var det vigtigt, at de unge mennesker var forberedt på de prøvelser, de måske skulle gennemgå. Kirken udsmykkedes derfor med fresker af martyrerne og de forfærdelige pinsler, de havde gennemgået for at blive forenet med Gud, samt med fresker af de frygtelige torturinstrumenter, martyrerne havde måttet udholde. Martyrerne skulle være den unge missionærs forbillede og mindet om deres pinsler og tapre udholdenhed skulle støtte missionæren i de vanskeligheder, han måtte komme ud for i sit kald.

Tarquinio Ligustri menes at have malet de fresker af forskellige helgeners martyrier, som findes på kirkens vægge, på højre side: "Martirio di Sant'Andrea", "Martirio di San Pafnuzio", "Martirio dei Santi Pietro e Marcellino", "Martirio di Sant'Ignazio d'Antiochia", og på venstre side: "Martirio di Sant Gennaro", "I Martiri della Cappadocia", "I Santi Martiniano, Saturniano e i Loro Fratelli", "Il Soldato Unto di Miele ed Esposto agli Insetti". Ligustri har helt sikkert også malet søjlerne og den øvrige vægdekoration mellem freskerne, men selve disse tilskrives også af nogle historikere andre kunstnere. Man har ment, at freskerne på højre side kunne være malet af Gaspare Poussin og freskerne på venstre side af Cavalier d'Arpino og Andrea Pozzi, men idag menes Ligustri at være den sandsynligste ophavsmand.

I dette arbejde efterfulgte Tarquinio Ligustri maleren Annibale Priori fra Perugia, som uvist af hvilken grund måtte erstattes.


Litteratur og links om Tarquinio Ligustri:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
Rione I: Monti, Del 4: side 76ff.
Huetter, Luigi e Vincenzo Golzio: San Vitale. Libreria Montegazza, 19??.
Richeome, Louis: La peinture spirituelle ou l'art d'admirer, aimer et louer Dieu. Lyon, chez Pierre Rigault, 1611.
-side 153ff.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger/links om Rom
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.24.1.2004