ANNAS ROM GUIDE
Pave Gelasius II

1118-1119

Gelasius II var af slægten Caetani, hans fødenavn var Giovanni og han valgtes i januar 1118 til pave i stor hemmelighed i et kloster på Palatin, hvor nogle kardinaler havde samlet sig efter Pave Paschalis II's død.

Giovanni's familie stammede fra Gaeta og han blev munk i Montecassino-Klosteret. Herfra blev han hentet til Rom af Pave Urban II, der gav ham et højt embede ved Kirken. Giovanni var også meget værdsat af Pachalis II, som han tjente trofast. De kardinaler, som efter dennes død valgte Kardinal-Diakon Giovanni til pave, var derfor sikre på at der ikke ville ske ændringer i Kirkens politiske linie, der på dette tidspunkt modarbejdede Kejser Henrik V.

Frangipane-familien var tilhængere af Kejseren og arge modstandere af Caetani-familien og straks efter pavevalget brød de ind i kirken og trak Gelasius udenfor, hvor de mishandlede ham. Herpå låste de ham inde i et af familiens tårne, men hans tilhængere tog kampen op og fik ham befriet. Gelasius søgte derpå tilflugt i Gaeta, hvor han blev paveviet den 10.marts.

Kejser Henrik V fik imidlertid af Frangipane-familien at vide, at Gelasius var "stukket af", og han lod derfor en af sine trofaste folk, Ærkebiskop Maurice Bourdin, vælge til Pave under navnet Gregor VIII.

På denne fornærmelse svarede Gelasius med at bandlyse både Kejseren og Modpaven og så snart det blev muligt, vendte han i maj/juni samme år tilbage til Rom.

Her var han ved at holde messe i Kirken Santa Prassede den 21. juli, da Cencio Frangipane og hans "hær" brød ind i bygningen. Angrebet mislykkedes imidlertid og Paven flygtede til Frankrig, hvor han døde d.28.januar 1119 i Cluny, hvor han også ligger begravet.

Gelasius II blev efterfulgt af Pave Calixtus II.


Litteratur om Pave Gelasius II:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 730
Rendina, Claudio: I Papi, storia e segreti. Newton Compton editori, 5.ed., 1990.
- side 406.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Hovedside
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.4.2005 og sidst opdateret d. 5.4.2005