ANNAS ROM GUIDE

Casa dell'Arciconfraternita dell'Orazione e Morte

- Lungotevere dei Tebaldi 12 -

Se under nr. 99 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Dette ret anonyme hus, som står med facaden ud til flodboulevarden Lungotevere dei Tebaldi (med indgang i nr.12) tilhører stadig det gamle lægbroderskab Arciconfraternita di Santa Maria dell'Orazione e Morte, der som religiøst samlingssted har den lille Kirke Santa Maria dell'Orazione e Morte, fra 1576 beliggende i Via Giulia, samt et begravelseskapel på kirkegården Campo Verano.

Broderskabet havde fra starten i 1538 til opgave at sørge for begravelse af de i Tiberen druknede, samt med bønner og sjælemesser at hjælpe deres sjæle. Med oprettelsen af det nye samlede italienske Kongerige i 1870 overgik ansvaret for dødfundne og deres begravelse til Den Italienske Stat og Broderskabet havde en hård tid med at finde sine egne ben, da deres hovedopgave forsvandt. Det eksisterer dog stadig og har bevaret en forpligtelse til med bønner at hjælpe de afdøde, som ved drukning eller ulykke ikke har nået at få den sidste olie.

Under og bagved Kirken Santa Maria dell'Orazione e Morte lå - helt ned til Tiberens bred, dengang floddigerne og de brede boulevarder endnu ikke var opført - en lille kirkegård, hvor lægbrødrene i deres karakteristiske kapper begravede de fundne lig. Kirkegården blev næsten fuldstændigt ødelagt i 1886, da Lungotevere og digemurene blev anlagt. Et lille kapel fra 1500-tallet fik dog lov at stå og over dette byggede Broderskabet i 1910 en ny bygning ud mod Lungotevere dei Tebaldi.

Denne nye bygning står som gadens nr. 12. Dens sidevæg er blot pudset op i gråt og har hverken udsmykning eller vinduer. Facaden mod Lungotevere har 5 fag og 4 etager. Udsmykningen er enkel, et stenmønster indridset i pudsen forneden, hvor vinduerne er indsat uden rammer. Førstesalens vinduer har smalle profilerede søjler i hver side og toppes af trekantede gavlfelter, mens andensalens har brede rammer og vandrette overliggere og trediesalens har brede kvadratiske rammer. Midterfaget på førstesalen er tilmuret til en buet niche, hvori der er indsat et Madonna-billede over teksten Ave Maria. Indgangen findes som nævnt i en simpel dør i nr.12.

Under førstesalens vinduesrække er der en lang frise med teksten "Archiconfraternitas S. Mariae Orationis et Mortis Anno Domini MCMX": "Arciconfraternita di Santa Maria dell'Orazione e Morte. I det Herrens År 1910".

Den nye bygning kliner sig op af den gamle Kirke i en sådan grad, at den ligefrem i højre inderside har en kort stykke konkav mur, der følger Kirkens ovale, konvekse runding.

 

Litteratur om Casa dell'Arciconfraternita dell'Orazione e Morte:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte III / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione, 1979. ----- side 50.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 6: Rioni: VII - Regola, XI - S.Angelo, X - Campitelli. (2015). ----- side 57.
Info.roma.it: Arciconfraternita dell'Orazione e Morte.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.9.2019 og sidst opdateret d. 1.10.2019