ANNAS ROM GUIDE

Chiavica dell'Olmo

- overdækket vandafledningskanal / kloak -

Se mellem nr. 19 og 20 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Ved den gamle - og nu forsvundne - plads, Piazza dell'Olmo, ligger der under jorden en vandafledningskanal, som siden 1650 er kendt som Chiavica dell'Olmo eller Chiavicone dell'Olmo.

Kanalen, der heroppe løber omtrent som gaden Via Paganica, har et nord-syd-gående forløb, hvor den syd herfor skærer gennem det tidligere Ghetto-kvarter og havde udløb i Tiberen i nærheden af Ponte Fabricio.

Kanalen var en af byens mest rummelige og har ifølge nogle historikere været i brug fra tidlig tid og op til vore dage. Ifølge andre blev kanalen først bygget i 1650. Den løb oppe fra Piazza della Minerva og ned til Piazza Mattei. Kanalen havde tilsyneladende forbindelse til bækken Petronia Amnis, som udsprang på Quirinalhøjen og løb vestpå langs nordsiden af Theatrum Balbi, hvor den løb ud i Chiavica dell'Olmo, der derfor kan have eksisteret længe før 1650.

Ifølge Annoscia (se litt.note forneden) blev den imidlertid først bygget i 1650 på stykket fra Piazza della Minerva, gennem Via dei Cesarini og Piazza dell'Olmo og derpå gennem Via Paganica til Piazza Paganica, hvor den med et stort fald løb ud i en kloak fra Kejsertiden. På Piazza Mattei løber den derefter ud i en gammel samlebrønd, der har en højde på mere end 3 meter!

I den tværgående Via dei Funari har man i en dybde af 4,45 meter under gadeplan fundet andre rester af dræningsrør, som muligvis har haft forbindelse til Chiavica dell'Olmo. Disse rør ligger under en antik gadebelægning i travertinsten.

Ifølge Bianchi (se litt.note nedenfor) er der i første halvdel af 1500-tallet omtale af reparationer på "Chiavica dell'Olmo alle Botteghe Oscure". (Den nævnte gade løber nord for Piazza dell'Olmo. Flere personer, der havde ejendomme ved kloakken, fik i den anledning pålagt en skat til dækning af udgifterne.

I 1651 blev der repareret et større stykke af ledningen, hvortil der atter blev udskrevet en ekstra skat hos husejerne i nabolaget.

Kanalen har været vigtig for byens kloaksystem og man har sørget for at vedligeholde den og holde den fri for aflejringer og affald, som kunne hæmme vandgennemstrømningen og skabe problemer ved regnskyl. Man kender til flere gamle påbud om dette, f.eks:

Edikt af 5. September 1791, hvori der anføres: "Det forbydes at kaste affald i Tiberen i nærheden af udløbet af Chiavica dell'Olmo".

Den 12. August 1824 opslog man en udlicitering af arbejdet med at reparere loftsbuerne i Chiavica dell'Olmo, Chavica del Collegio Romano og forskellige andre kloaksystemer.

I 1832 fandt man den 2. Marts i Chiavica dell'Olmo noget, der var meget værre end affald: nemlig det mishandlede og parterede lig af en kvinde. Monsignor Tizzani, der skrev dagbog i Rom beretter således: "I morges fandt man i Chiavica dell'Olmo et parteret kvindelig. Det drejer sig om en tjenestepige hos familien Pellegrini, som bor i nærheden af Kirken Santo Stanislao dei Polacchi. Hun havde for 25 dage siden spist aftensmad sammen med en anden tjener og dennes broder, som begge tjente hos familien Pellegrini. De to brødre opdagede, at pigen havde nogle penge og at hendes halskæde og ørenringe var af en vis værdi, hvorfor de straks efter middagen slog hende ihjel og bar liget ned i kælderen, hvor de parterede det og i flere omgange bar ligdelene hen til Chiavica dell'Olmo og smed dem ned i kloakken.

Da deres herskab næste morgen ikke så pigen møde op til arbejdet, troede de, at hun var løbet af pladsen, og selvom de lod hende eftersøge, dukkede hun ikke op. De anmeldte sagen til myndighederne, som først efter mange undersøgelser fandt frem til, hvad der var hændt hende. De 2 brødre blev arresteret og efter at være blevet konfronteret med udsagn fra vidner, som havde hørt skrig fra huset den aften, hvor tjenestefolkene havde spist sammen, fandt man så også i morges hendes maltrakterede lig".

 

----- Se en samlet oversigt over "Vand i Rom" -----

 

Litteratur om Chiavica dell'Olmo:
Annoscia, Giorgia Maria: Fonti e strutture per la conoscenza del sistema idrico di Roma nel Medioevo. - Roma: Aracne editrice, 2007. - (A10, 286).
- side 121, 122.
Bianchi, Lorenzo: Case e torri medioevali a Roma. Vol I. "L'Erma" di Bretschneider, 1998.
- side 261.
Evans, Harry B.: Aqueduct Hunting in the Seventeenth Century: Raffaello Fabretti's "De aquis et aquaeductibus veteris Romae. - Ann Arbor : The University of Michigan Press, 2002.
- side 267.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 64.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Tizzani, Vincenzo: Effemeridi Romane / a cura di Giuseppe M. Croce. - Istituto per la Storia del Risorgimento Italiano. Roma : Gangemi editore. Vol. Primo 1828-1860. (se læseeksempler i Google Bøger)
- side 361.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.8.2015 og sidst opdateret d. 29.8.2015