,
ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Madonna med Barnet
i Via dei Farnesi nr. 77 / 78

Se ved nr. 60 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

På muren mellem førstesalsvinduerne i et smalt hus i Via dei Farnesi nr. 77-78 sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om en fremstilling af Jomfru Maria med Jesus-Barnet i et smukt mangefarvet majolikarelief.

Relieffet sidder på en delvist oval majolikaplade, opsat direkte på muren. Den øverste baggrund, der har form af en lidt buttet, gotisk bue, er glaseret i en smuk dybblå farve, på hvilken de hvidglaserede skikkelser af Jomfru Maria og Jesusbarnet træder klart frem. Maria sidder ned på en slags bænk i lysere blå glasering. På sit venstre knæ har hun anbragt det lille buttede Jesus-Barn, som Moderen fastholder med sin venstre arm og med den højre hånd hvilende på Barnets højre fod. Maria er iført en lang, vid kjole med kappe, slør og slag. Over hendes hovede, der er bøjet for at betagte de forbigående på gaden, sidder en gylden glorie. En lignende ses også bag Barnets hovede.

Under Maria's bænk sidder i hver side et hvidt kerub-hovede med gylden glorie og kraftige flerfarvede vinger i rødt, grønt og lidt gult. Maria hviler fødderne på en plade i lyseblåt, der understøttes af endnu et kerubhovede i samme farveskala som de øvrige. Nederst sidder et brunt våbenskjold med 2 dansende løver, der holder en blå cirkel med et kors.

Relieffet, som er udført af en ukendt kunstner, dateres med en vis usikkerhed til 1800-1900-tallet. Det er sandsynligvis blevet sat op, da ejendommen blev restaureret, som det fremgår af teksten på tværbjælken over døren til højre: "Rest. A.D. MCMXI". Over døren til venstre ses indskriften "D. Palmioli" og man kan formode, at husets ejer på et tidspunkt var en vis Domenico Palmioli, som i en almanak fra 1907 annoncerede sine varer: parfumer, hårbørster og kamme i stort udvalg, og lod bygningen restaurere i "Det Herrens År" 1911.

En relief magen til dette, men i terracotta uden farver og glasering, kan ses i Va del Governo Vecchio nr. 96.

 

Litteratur om Edicola med Madonna med Barnet:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 141.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 6: Rioni: VII - Regola, XI - S.Angelo, X - Campitelli. (2015).
------- side 32.
Chi era costui: Madonna con Bambino.
Info.roma: Madonna col Bambino a Via dei Farnesi
.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 7.9.2020 og sidst opdateret d. 30.9.2020