,
ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Madonna Orante
Palazzo Ricci
på hjørnet af Piazza de' Ricci og Vicolo di Sant'Aurea

Se ved nr. 69 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

På hjørnet af Piazza de' Ricci og Vicolo di Sant'Aurea sidder på Palazzo Ricci's mur, under førstesalens vinduer, et stort Madonna-alter i form af et maleri i en oval ramme omkranset af relieffer af guirlander, sløjfer og et englehovede.

Foto af Madonna Orante på Palazzo Ricci på Piazza de'Ricci. - cop. Leif Larsson
Foto: cop. Leif Larsson

Maria er her fremstillet som en "Madonna orante" - en bedende Madonna - og man ser da også tydeligt, hvorledes hun har foldet sin hænder i bøn.

Foto af Madonna Orante på Palazzo Ricci på  Piazza de'Ricci. - cop. Leif Larsson
Foto: cop. Leif Larsson

Det er den unge Maria, som vi ser her. Iklædt en rød kjole under den blå kappe og med et hvidt brystklæde, samt slør. Hendes udtryk er indadvendt, fordybet som hun er i sin bøn, slår hun øjnene ned og har antydningen af et smil om læberne. Baggrunden er mørk og man kan svagt ane en glorie over Marias hovede.

Kilderne omtaler skiftevis maleriet som et oliemaleri på lærred og som en fresko. Kunstnerens navn kender vi ikke, men maleriet dateres til 1600-tallet. Det stemmer med opførelsen af denne del af Palazzo Ricci, der fandt sted i 1634 med en ekstra overbygget etage i 1674-1675.

Foto af Madonna Orante på Palazzo Ricci på Piazza de'Ricci. - cop. Leif Larsson
Foto: cop. Leif Larsson

Maleriet er omgivet af en smal, udskåret ramme med mønster af akacieblade. Udenom denne sidder en bred, glat stukramme, der igen omkranses af en blomsterguirlande af roser i stuk, som er samlet med flagrende stukbånd og -sløjfer, og som i toppen danner en ekstra cirkel.

Rammer og guirlander er båret af en lille kerub, et krølhåret englebarnshovede med vingerne udbredte som støtter for arrangementet ovenfor.

En svungen lampearm i smedejern sidder nederst. Heri kan ved lejlighed opsættes et lys eller en elektrisk pære.

Hele alteret beskyttes foroven af en rund baldakin i stuk.

I nærheden kan man på hjørnet af Campo de' Fiori og Via dei Baullari se et lignende Madonna-billede, men her i mangefarvet mosaiksten og fra 1700-tallet.

 

 

Litteratur om Edicola med Madonna Orante på Palazzo Ricci:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 149.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 6: Rioni: VII - Regola, XI - S.Angelo, X - Campitelli. (2015).
------- side 28.
Info.roma.it: Madonna di Piazza de Ricci.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.3.2021 og sidst opdateret d. 3.3.2021